Sommarutvärdering

Idag samlades vi tillsammans med chefer och ansvariga för att utvärdera och diskutera hur sommaren har varit.

Diskussionen ledde omedelbart in på den extrema värmen som varit.

Alla höll med om var hur kämpigt det har varit. Sedan hur alla förhöll sig till värmen hade vi olika åsikter om.

Chefen, som mestadels, har sittande skrivbordsarbete tyckte att hon svettats bara genom att vända papper. Vi andra, som jobbar ”på golvet”, hade lite andra åsikter om vad det var som fick oss att svettas. Vi har jobbat inomhus i 35-gradig värme utan fläktar eller tillgång till svalka. Jag har aldrig jobbat en sommar som det varit så varmt så länge. Våra boenden lämnar mycket att önska när det kommer till ventilation.

Svettig sol

Det är många som lider av värmen på jobbet när det är högsommar. Men det finns ingen maxgräns för hur varmt det får vara på en arbetsplats. Därför har arbetsgivaren heller inte behövt göra något för att underlätta. Den 27/7 kom beskedet att, p.ga värmen, fick vi nu använda våra egna tunnare byxor eller shorts. Alltid något att äntligen kunna använda bomullsbyxor som andas.

De äldre har haft det kämpigt i värmen. Ofta känner de inte när man behöver vätska innan det är för sent. Därför behöver de äldre tillsyn oftare.

Det viktigaste är givetvis att de äldre får i sig tillräckligt med mat och vätska i värmen och all vårdpersonal har jobbat fantastiskt bra med att gå extra vätskerundor. Men det tar ju också mer energi och ork av vårdpersonalen och ingen extra personal har kallats in för att underlätta den mer pressande arbetssituationen. Man är inte lika effektiv när det är väldigt varmt.  Det gör inte alltid så mycket på ett kontor, men på en arbetsplats där man är i konstant rörelse kan det vara ett problem eftersom det gäller att hela tiden att vara koncentrerad på vad man gör och se till att patienterna har det så bra det går.

Lite tips till chefer inför nästa sommar var:

köp in fläktar redan nu så att det finns på plats och kan användas vid behov

se till att persienner/rullgardiner fungerar som de ska

erbjud personal vatten, kanske köpa in backar som står tillgängligt eller en vattenbehållare.

Arbetsgivaren skulle överväga dessa förslag.

Annars har sommaren flutit på bra. Inga större händelser eller akuta situationer uppstod. Under hela sommaren hade vi bara ett dödsfall, vilket är ovanligt just på sommaren. Man kunde trott att det var en del som inte skulle orka med värmen.

Vikarierna har varit duktiga och samarbetet har funkat bra. Även denna sommar togs det in oerfaren, outbildad omsorgspersonal som aldrig tidigare varit med hur de dementa reagerar eller hur mycket stöd och hjälp dom behöver. Men dom lärde sig fort och många passade riktigt bra till att jobba inom vården. Hoppas att någon av dom i alla fall tagit det till sig och vill fortsätta. Det är det man måste ha i åtanke: att ge så bra intryck och information som möjligt så att fler vill jobba inom vården.

Ett jobb som så många år senare jag fortfarande brinner för!

Hur har er sommar varit?

Anneli

 

 

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Sommarutvärdering

  1. Jag håller med dig att det har varit en underbar lång sommar för en gång skull! Det har varit hett på mitt jobb också men vi har som regel att om det blir alltför varmt är vi tillåtna att klä oss i egna kläder, men viss måtta! Inga urringande linnen som avslöjar för mycket, eller alltför korta shorts som visar skinkorna! Våra barn var varma och lite lugnare än vanligt i värmen, men de springer ändå runt och jagar varandra så det har varit upp till personalen att se till att de blev inkrämade i solkräm, drack tillräckligt med vatten och tog ut sprinkleranläggningen så de kunde springa igenom vattnet för att kyla ner sig lite! Även vi vuxna sprang igenom vattnet, vilket var ganska mysigt! Det har varit tufft utan luftkonditionering, men jag har sagt till alla som klagat att vi måste njuta av värmen så länge vi kan, för snart blir det regnigt och blåsigt igen!
    Hoppas vi får en solig höst!

    Gillad av 1 person

    1. Oj det var väldigt specifikt vad ni inte fick ha på er! Vi fick bara använda våra egna byxor men tunikan var vi tvungna att ha på. Någon måtta måste det vara på generositeten! 😉. Visst har det varit en lång härlig sommar. Samlat massor med vitaminer nu inför höst och vintern som man kan leva länge på.

      Gilla

Kommentarer inaktiverade.