Lästips: Så som jag minns det

Memoarer brukar inte vara min genre men det var något som drog mig till Mikael Persbrandts bok, skriven av Carl-Johan Vallgren.

”Jag har gråtit och skrattat under arbetet med denna bok. Så fyllda av brunnar av skam och ångest var mina minnen att jag fick tillverka ett öskar av silver för att kunna se ljuset reflekteras, det ljus som faktiskt utgjort en betydande del av min historia. Att hålla sitt liv mellan tummen och pekfingret i form av ett manuskript är en mycket märklig upplevelse, sorgsen men nödvändig. Jag ångrar ingenting men många tårar har fallit.”

Mikael Persbrandts bok är verkligen fascinerande och boken är avslöjande på ett sätt jag inte väntat mig.  Detta är en mörk historia som berättar allt, det är en otroligt ärlig bok, här sparas ingenting utan här berättar han precis allt så som det var. Att han hade problem med alkohol och droger visste man ju men att det var så illa kom som en chock för mig. Läsaren tas med på en händelserik resa genom barndomen, till Dramaten, genom missbruk, medgång och motgång.

Där andra kanske på sin höjd gläntar på fönstret till sitt inre så sliter Persbrandt upp det på vid gavel och öser ut allt som gömmer sig. Det känns inte som att han håller tillbaka särskilt mycket.  Han kan gå hårt åt andra, namnge, kritisera och förakta. Men den han går absolut hårdast åt är sig själv.

Det finns gott om oförglömliga scener och minnesbilder – som Börje Ahlstedts sjuka grovporrbilder, den förfärliga julklappsmassakern eller det tragiska samtalet med Skavlan genom brevinkastet.

Ett intressant bokverk om spelet bakom kulisserna.
Om en mänsklig historia som gjorde många illa.
Om en människa som levde i sin värld.

Läs den!

lsa_bo1_81385751

Vad läser du för bok?

Anneli