Lästips: Innan floden tar oss

Helena Thorfinn är en helt ny författare för mig och  Innan floden tar oss är den första av hennes böcker jag läser. En fristående fortsättning på Den som går på tigerstigar.

Sofia har fått jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Hennes man Janne följer motvilligt med och tar hand om hemmet och barnen. Samtidigt mördas en ung flicka som heter Mukta av sin man i en liten fattig by ute på landsbygden. Hennes två yngre systrar flyr till Dhaka för att undvika samma öde som sin syster. Verkligheten i Dhaka blir en chock både för de svenska Sofia och Janne, samt för flickorna från byn. Med olika förutsättningar, men med samma fokus på sina mål, drömmar och övertygelser stretar de på.

Samtidigt som vi får följa de svenska paret Sofia och Jannes ordnade och lyxiga liv, kan vi läsa om Mukta som inte uppfyller sina äktenskapliga plikter och därför blir mördad. De chockerande skillnaderna mellan en biståndsarbetares lyxliv i jämförelse med den lokala befolkning är upprörande. Romanen synliggör klyftorna mellan de festande diplomaterna i en värld av tennismatcher, fester och klubblokaler med pooler och de magra textilarbetarna. Européerna delar klubbar och pooler oberoende om de är karriärister med högsta vinsten i siktet eller idealister som hoppas kunna göra världen lite bättre.

Jag är imponerad av Nasrin och Minas mod då de flyr ifrån sina egna kommande påtvingade äktenskap och ensam åker iväg efter att de hör om mordet på sin syster Mukta. De måste kämpa för sin frihet och sin tillvaro.

Kvinnans hjälplöshet då hon anses vara värdelös är oerhört upprörande. Att kvinnan inte är värd någonting alls. Utan hon är en börda för sin egen familj som måste betala för att få henne bortgift, och endast värdefull för sin man och mannens familj om hon föder dem en son. Samtidigt helt hjälplös i sin önskan att hjälpa andra kvinnor som också är helt och hållet beroende av männen.

Innan floden tar oss är fylld av dramatiska händelser, känsloladdade relationer och färgstarka personer.

Boken är omskakande, otroligt lärorik och proffsigt skriven. Beskrivningarna är lika starka vare sig det handlar om fattigbönder vars mark hotas av stigande vattennivåer, folket i Dhakas slum eller eliternas skamlösa rikedom.

Detta är en bok jag kommer att komma ihåg länge.

Vad läser du för bok?

 

lsa_bo1_81385751

 

Anneli

 

 

 

6 reaktioner på ”Lästips: Innan floden tar oss

 1. Läste den förra året och tycker som du. Jättebra och intressant med en annan miljö och kultur. Hon har kommit ut med en ny bok som jag också är nyfiken på. Men det får dröja. Har köpt på mig så många böcker + har Storytel 🙂
  Just nu läser jag Skriv som en nobelpristagare av Kristian Fredén som skriver om tio författare och analyserar deras stil och texter. Inte för att jag ha de ambitionerna men intressant att läsa om författarnas liv etc.

  Gillad av 1 person

 2. Låter som en aktuell bok med ett ämne många diskuterar nuförtiden : kvinnors jämlikhet och rättigheter! Vi har väl kommit rätt långt i västvärlden även om det finns mer att kämpa för här! Det är hemskt att läsa hur lite värde en kvinna har i andra delar av världen!
  Just nu har jag påbörjat en bok skriven av en engelsk skådespelerska om en engelsk 60-årig kvinna som blivit uppsagd från sitt jobb och vara dotter bara utnyttjar henne som barnvakt åt tre hemska barnbarn! Kvinnan ger upp sitt liv i London och beger sig av till soliga och vackra Nice för att starta ett nytt liv!

  Gillad av 1 person

 3. Tack för bra tips. Den boken finns någonstans här hemma, oläst. Ska försöka hitta den.
  Just nu läser jag England, England av Julian Barnes. Har inte riktigt kommit in i den än.

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.