Ont i kroppen, ont i själen

Efter att ha jobbat ett tag nu så har jag återvänt till stadiet jag var i när jag började mitt smärtprogram.

Inte tid för återhämtning, stress på jobbet och en kropp som inte vill/kan slappna av. Sömn, vad är det?

Jag har Fibromyalgi. Ni vet, den där sjukdomen som inte finns. Den sjukdomen som lata hittar på…

Men jag kan lova att den finns. Jag har den och många med mig. Många vet inte vad det är och dem flesta tror att de innebär att man har lite ont. Fibromyalgi gör att man har ont. Hela tiden. Överallt. Smärtan ändrar sig från dag till dag och från ställe till ställe. Ena dagen har man lite ont i benen och nästa har man extrem värk i nacken. Men det gör alltid ont.
Men Fibromyalgi är mer än att ha ont. Det är så mycket mer symtom som man har pga den här diagnosen.

Jag är ständigt trött. Om det beror på att det tar mycket på kropp och själ att alltid ha ont eller för att man har en störd nattsömn vet jag inte. Antagligen är det en kombination av dom båda. Denna trötthet gör att både minne och koncentration störs. Jag har svårt att komma ihåg vad jag ska göra och vad människor har sagt till mig.

Jag har svårt för ljud och ljus. För starkt ljus eller för höga ljud gör väldigt ont. Jag är känslig för kyla och stress. Det förvärrar min värk väldigt mycket.

Tappar ofta ord när jag pratar, har nedsatt immunförsvar och har något som kallas IBM (irriterad tarm).
Den här sjukdomen påverkar mycket i livet. Det försvårar vanliga, enkla sysslor. Men den får jag leva med. Man lär sig sina gränser. Jag lär mig varje dag.

Problemet är att mitt jobb inte är ”anpassningsbart” efter min sjukdom. Där är det 0-100 som gäller hela tiden, oavsett hur min dagsform är.

Bildresultat för bilder på fibromyalgi fjäril

 

”Via magnetröntgen har man visat att hjärnan hos den som har Fibromyalgi, är dubbelt så känslig för smärta som hjärnan hos en frisk person. Forskarna lade samtidigt märke till att de med Fibromyalgi var mer tåliga eller ”modiga” när det gäller smärta än friska försökspersoner.

Fibromyalgipatienter har innan de insjuknade ofta inte lyssnat till kroppens eller känslolivets signaler och haft en övertro på att de kan vara igång hur mycket som helst. Ofta är patienterna sociala och prioriterar att hjälpa andra människor hellre än sig själva.

Orsaken till Fibromyalgi är oklar men symtomen förvärras av stress och fysisk belastning. Det är som om kroppen inte längre accepterar att man trampar på gaspedalen utan istället svarar med ökade symtom. Kroppen verkar dessutom ha svårare att anpassa sig vid fysisk ansträngning.Musklernas förmåga att slappna av efter ansträngning är också försämrad.

Patienter som fått diagnosen fibromyalgi bör dra ned på tempot, och undvika stark psykisk stress inklusive människor och situationer som inte är bra för ens välbefinnande.” (Källa: 1177 vårdguiden)

Anneli

 

 

8 reaktioner på ”Ont i kroppen, ont i själen

 1. Vilket j-a elände med fibromyalgi. Känner du fler som har samma? Kan ni hjälpa varandra på något sätt?
  Kram!

  Gilla

  1. Jag känner till några på jobbet som också har Fibromyalgi och ibland pratar vi om det. Det finns ett stort nätverk inom Fibromyalgi förbundet med mycket hjälp och stöd. Jag har valt att inte vara så delaktig där. Ibland har jag varit med på deras aktiviteter. Men vet var det finns om så behövs. Tack för din kommentar och ha det så bra. 🌞

   Gillad av 2 personer

 2. Bortsett från att jag inte har galet ont hela tiden, så stämmer allt du skrivit in på mig. Jag har varit så pass vissen att jag inte vill vara med i fibroföreningen där jag bor, jag höll ett föredrag för dem vid något tillfälle. De åkte bort rätt mycket, picknick och det viktigaste var nog vinet så jag hoppade av, orkar inte sånt. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Det passar inte alla och som tur är får man själv välja. Jag väljer att inte delta för att det blev för mycket för mig också men jag kan förstå att behovet finns. Det är en väldigt individuell sjukdom som alla upplever annorlunda och symtomen hos varje individ är olika. Det gör den komplicerad men alla ska tas på lika stort allvar när man uppsöker och behöver vård och behandling. Tack för din kommentar och sköt om dig. 🌞🦋

   Gilla

 3. Så klockrent skrivet. Det är tungt att leva med det och man får jobba hårt för att hitta ett sätt att leva på som fungerar. Jag hoppas att du kan hitta en lösning för hur du ska kunna jobba och ändå må bra. Ha det bra 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Min mamma hade det i många år.Hon blev klassad som inbillningssjuk. Till och med min syster som jobbade inom vården trodde att hon bara inbillade sig. Kanske var jag en av de få som trodde på henne. Hon ville alltid så mycket och drog sig aldrig för att hjälpa andra. Så jag tror på dig och känner med dig. Kram

  Gillad av 2 personer

Kommentarer inaktiverade.