Kan man ha mer otur?

Hann knappt ens börja jobba innan förkylningen slog till.

Har precis kommit igång med arbete så slog förkylningen till med full kraft. Kan man ha mer otur?!

Som vanligt när jag blir förkyld så påverkas luftrören, men de senaste förkylningarna  har jag även haft öroninflammation och även denna gång.

Efter en helg där jag mått riktigt dåligt, besökte jag idag vårdcentralens drop-in. Där fick jag träffa jourläkaren och prover blev tagna innan jag fick diagnoserna akut bronkit och öroninflammation.

imagesw74w7c2w

Bronkit, luftrörskatarr,  leder till att slemhinnorna i luftrören svullnar och bildar mer slem än vanligt. För det mesta går sjukdomen över av sig själv inom tre till fyra veckor. (När jag märker symtom på bronkit brukar jag få gå till läkaren eftersom jag inte brukar kunna självläka ut sådant,)

Luftrörskatarr börjar ofta som en förkylning med till exempel ont i halsen, feber och snuva. Inom några dagar får man också hosta som kan vara slemmig eller torr och retande. Ibland gör det ont bakom bröstbenet, framförallt när man hostar.Hostan kan vara torr och retande, eller slemmig med vitt, gult eller brunt slem.

Om det bildas mycket slem, eller om luftrören reagerar med kramp, kan man få svårare att andas och man kan höra ett pipande ljud från luftrören.

En öroninflammation börjar ofta med en förkylning. Förkylningsviruset gör det svårare för slemhinnorna i näsan och öronen att försvara sig mot bakterier. Även friska personer kan ha bakterier som kan ge öroninflammation i kroppen. Men bakterierna får tillfälle att orsaka sjukdom först då virusinfektionen banat väg för dem.

Vanliga symtom är:

 • ont i örat, särskilt när man ligger ner och sover
 • feber
 • en känsla av lock i örat eller sämre hörsel.

Själva öroninflammationen orsakas av bakterier som oftast inte smittar men inflammationen kommer ofta i samband med en virusinfektion som smittar.De flesta öroninflammationer läker av sig själva.

 

Relaterad bild

 

Nu blir det antibiotikakur och några dagars vila och återhämtning, så ska jag vara som ny igen och redo för jobb.

Anneli

(Källa: 1177 vårdguiden.)

 

10 reaktioner på ”Kan man ha mer otur?

 1. Så du får liknande mina symtom, jag har självmedicinerat med kortison som jag nu håller på att trappa av. Förkylningar sätter sig alltid i luftrören då kommer astman, pipet, knäppningarna i lungorna drar igång. Idag var jag på vc lämnade blodprov, tänkte be att få sitta i andningsmaskinen och andas medicin, men det verkar som om det har vänt nu, så jag åkte hem. Men du vet hur det är, det tar evig tid att bli frisk igen. Krya på dig. Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det är det ena efter det andra just nu känns det som. Är hårt prövad. Och visst tar det sån evig tid att bli av med. Som tur var fick jag antibiotika av läkaren så vet att det snart kommer att bli bättre. Inte alla läkare som vill skriva ut, de ser hellre att det självläker. Hoppas ditt snart blir bättre också! Sköt om dig och tack för din kommentar!

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.