Omprövning av beslut om sjukpenning

Vad händer med det svenska samhället? Vart har stödet för sjuka, utsatta och funktionshindrade tagit vägen?

Min omprövning hos Försäkringskassan har blivit nekad. Igen.” Anledningen är att min arbetsförmåga inte bedöms vara nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till normalt förkommande arbeten på arbetsmarknaden.”

Jag har ett jobb. Jag har en arbetsgivare som intygar att arbete kommer att finnas och erbjudas när jag kommer tillbaka.

Det spelar ingen roll vilken anställning du har. Alla har rätt att bli sjuka och alla har rätt till att få hjälp när man blir sjuk.

En del av det vi alla betalar i skatt går just till socialförsäkringen. Så nu när jag inte får utnyttja den, får jag betala mindre skatt då?

”För att arbetsförmågans nedsättning ska kunna bedömas måste de medicinska underlagen, förutom genom ställd diagnos, även påvisa att det föreligger relevanta undersökningsskydd och aktivitetsbegränsningar som leder till nedsatt arbetsförmåga. Du uppfyller därför inte förutsättningarna för att beviljas sjukpenning.”

Försäkringskassan

När min koordinator pratade med handläggaren på Försäkringskassan blev beskedet att ”många patienter med Fibromyalgi arbetar.” Men kanske också många som inte gör det?

Jag tror att majoriteten av de som har en långvarig värksjukdom vill jobba och göra rätt för sig. Jag vill inget hellre.  Det är just därför jag jobbat för mycket alldeles för länge som jag befinner mig i en situation där kroppen inte orkade men jag lyssnade inte på den utan fortsatte att förstöra för mig själv. Värken blev värre och värre och koncentrationen allt sämre. Till slut gick det inte längre. Hela min värld rasade när jag insåg att jag inte längre klarar av mitt älskade arbete.

Ett flertal läkare har gett samma utlåtande, jag har blivit undersökt, genomgått rehabilitering. Allt som begärts av mig för att bli bättre har jag gjort. Inte ett läkarbesök eller undersökning har jag missat. Och ändå är inget av det värt något.

Personer som uppmanas att säga upp sig från sina anställningar för att anmäla sig arbetslösa. Och säger man upp sig själv har man ju hur lång karens hos A-kassan som helst. Och man får ingen ersättning från A-kassan om man inte är arbetsför i alla arbeten som går att söka.

Person, som efter knäoperation, blev tillsagd att anmäla sig arbetslös hos Arbetsförmedlingen och ta ”ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden” där hon inte behöver stå, gå eller sitta. Vilka jobb ligger man ner på?! Denna kvinna har en fast tjänst på en skola och räknar med att återgå till sina vanliga arbetsuppgifter efter rehabilitering.

”Försäkringskassan gör sin bedömning om rätt till sjukpenning utifrån vilken arbetsförmåga en person har. Det kan innebära att en person inte kan gå tillbaka till sitt vanliga arbete men att den kan utföra ett normalt förekommande arbete. Ett normalt förekommande arbete definieras enligt rättspraxis som fysiskt lätta och rörliga förvärvsarbeten utan icke ergonomiska arbetsställningar, exempelvis fysiskt lätta och varierande förvärvsarbeten. Försäkringskassans bedömer arbetsförmågan medan Arbetsförmedlingens roll är att hjälpa människor åter i arbete. Försäkringskassan tar inte hänsyn till anställning, vilken utbildning man har eller hur arbetsmarknaden ser ut där du bor.”

Är det verkligen rätt att uppmana sjuka personer att säga upp sig från sitt arbete? Det blir ju en bestraffning för att man är sjuk.

” Försäkringskassan ska pröva om din arbetsförmåga kan användas i något normalt förekommande arbete. Om du efter 180 dagar anses ha arbetsförmåga i ett normalt förekommande arbete så upphör Försäkringskassan att betala ut sjukpenning. Här finns också en risk att arbetsgivaren vill diskutera uppsägning.” Det blev mitt besked: att jag nu är utförsäkrad från Försäkringskassan. Trots att de inte betalat ut någon sjukpenning har jag haft ”ett aktivt ärende” så länge att sjukskrivningen räknas till dessa 180 dagar. (Har sedan 2013 haft en sjukskrivning på 25% som Försäkringskassan drog in förra året.)

”Senast dagen efter att din sjukersättning gått ut bör du anmäla dig som aktivt arbetssökande på Arbetsförmedlingen och genomgå det så kallade introduktionsprogrammet. Detta pågår i tre månader och är till för dem som blivit utförsäkrade. Om du gör detta får du tillbaka din sjukpenninggrundande inkomst och skyddar den från att sättas till noll kronor. Under tiden du deltar i programmet har du rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan och efter programmet är du åter ”införsäkrad” i sjukförsäkringen. Du kan då söka sjukpenning för den arbetsförmåga du saknar.
Angående aktivitetsstöd finns egentligen ingen tidsgräns för detta och så  länge du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program har du möjlighet att söka detta stöd.”

Så på fredag blir det ett besök till Arbetsförmedlingen för att delta i ett ”arbetsmarknadspolitiskt program” och genomgå ett tre månaders ”introduktionsprogram”. Inte konstigt att

wp-image-637412995

Fortsättning följer….

Anneli

(Källor: Försäkringskassan.se,  Arbetsförmedlingen.se, Reportage i Kvällsposten samt mitt eget beslut från Försäkringskassan. )

 

 

 

 

 

14 reaktioner på ”Omprövning av beslut om sjukpenning

 1. Jag blir helt galen på att det där stället kör över både oss och läkare. Måste göras nåt åt den här idiotin.

  Gillad av 2 personer

  1. Det är så frustrerande och stor besvikelse att hela tiden bli misstrodd. Att dom utgår från att allt är påhittat och att det inte är så allvarligt som läkaren påstår. Det är tröstlöst. Kämpar vidare. Njut av helgen!

   Gilla

 2. Usch, fy vad tråkigt att det svenska samhället har gått utför så mycket! Sverige och det samhälls system vi har haft och fortfarande har med skolgång, dagis, sjukpenning, åldringsvård, hemtjänst service och andra förmåner har alltid varit uppe på toppen när de har sammanställt listor på europeiska länders välfärd med mera! Undrar om Sverige fortfarande är ett land som blir hyllat och omnämnt och rekommenderat av andra länder att följa som ett exemple!
  Jag hoppas du hittar något lättare jobb! Jag vet hur mycket vårdjobbet menar för dig men du har ju börjat acceptera din kropps egna begränsningar och nu måste du försöka acceptera att det är dax att komma ut ur ett jobb du älskar och finna ett nytt! Tyvärr måste vi ibland inse att vi ej är 25 år längre och kroppen ändrar sig! Jag vet ej vad jag ska göra heller när min kropp ger upp på mig gällande dagisbarnen, men får väl också försöka acceptera mina begränsningar en dag!
  Sköt om dig min vän, och fortsätt söka nya utmaningar!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din fina kommentar! Tror Sverige ändå ligger högt på den listan men det är nog bara därför att många länder inte ens har socialförsäkringen och än så länge kan regeringen ” bevisa” att svenskarna har det hur bra som helst.

   Gilla

 3. Det är för sorgligt hur det har blivit i vårt land. Det är som att alla bara ska vara arbetande robotar och när det inte håller så finns inte skyddsnätet där. Eller det finns bitvis och det får man kämpa väldigt hårt för att få till, vilket inte är lätt när man inte mår bra och kämpar som det är. Hoppas du hittar kraft att ta dig igenom det och försök att njuta av de framsteg du gör 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Och var finns dessa jobb nånstans? Och vem vill anställa någon som är/varit sjukskriven? ”Ta” ett jobb? Som om det bara är att välja och vraka mellan tusentals. Samhället har blivit sjukt på så många sätt. Omänskligt! Att man över huvud taget ska bli sjuk – utbränd, what-ever – av sitt jobb i det här landet. Av samhället!!!
  Är så tacksam för att jag äntligen blev pensionär. Blir i alla fall inte jagad av AF och FK längre.

  Gillad av 1 person

  1. Försäkringskassan tar ju inte hänsyn till utbildning, tidigare jobb eller något sådant. Dom skickar bara ärendet vidare till Arbetsförmedlingen. Så går det runt och runt. Nuförtiden kan man inte söka vilka jobb som helst utan erfarenhet eller utbildning. Jag har utbildat mig många år inom vården och det är allt jag kan. Kommer att återvända dit ett tag så får jag se hur det går. Fick reda på att Arbetsförmedlingen inte har några projekt förrän till hösten. Rena skämtet! Tack för din kommentar! Önskar dig en bra vecka!

   Gilla

   1. Jag vet! Levde i det där ”systemet” under jag vet inte nu längre hur många år. Arbetslös så hade inte ens ett riktigt jobb att gå tillbaka till. Vågade inte ens försöka bli sjukskriven igen utan kämpade… Och Hade åtminstone turen att hamna på ”aktiviteter” som var ok. Ett system som är rena rama skämtet, som du säger. Men man vet inte om man ska skratta eller gråta. Hoppas du också får en bra vecka!

    Gillad av 1 person

 5. Så galet de resonerar. Jag fick inte heller sjukförsäkring när jag bröt benet och krossade fotknölarna. Istället fick jag fortsätta söka jobb och är innerligt glad att ingen ville ha mig till en intervju på de två åren det tog innan jag kunde gå. Ska väl säga att jag skrev i mitt personliga brev att jag hade brutit foten och gick på morfin. Ja, vad skulle jag göra?

  Gillad av 1 person

  1. Det är så sorgligt hur det har blivit. Ingen verkar på det stöd de behöver. Men jag har också skrivit i mitt personliga brev om mina krämpor. Tycker inte det är rättvist mot ny arbetsgivare heller att de ska behöva ta emot folk som inte klarar av jobbet. Tack för din kommentar! Hoppas du har en bra vecka! 💥

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.