Lästips: Hur man gör succé på dårhus

Emmy Abrahamsons bok Hur man gör succé på dårhus är en bok som överraskar.

wp-image-2122855123

Majas karriär som ståuppare är inte precis lysande. I tio år har hon uppträtt på företagsfester, julbord, möhippor, festivaler, kryssningar, maskerader. Hon har också en show på You Tube där hon pratar hon med sina strumpor, eller strumpdockor.

Hennes liv i övrigt funkar inte speciellt bra det heller. Så kommer droppen. En dag ringer det på dörren, utanför står två poliser. De kör henne till Psykiatriska Kliniken i Malmö. Varför i hela fridens namn har hon blivit inspärrad där? Hon måste ta sig därifrån så fort som möjligt.

Hur man gör succé på dårhus blandar humor med svärta på bästa sätt. Samtidigt som det är roligt så är det sorgligt. Majas liv är tragiskt. Men så kommer det små inslag som gör att man skrattar. Hur Maja drar igång egna gruppterapiövningar med de andra patienterna. Hur hennes tokiga bästis tar med rakblad istället för något gott att äta och läsa.

Får man skratta åt det här? Så tänker jag flera gånger när jag läser och skäms lite för att jag tycker det är så fantastiskt roligt när det i själva verket är så väldigt tragiskt och ledsamt. Men jag inser också att boken blev skriven av en anledning. Emmy Abrahamson har själv lidit av depressioner och vill med humorns hjälp avdramatisera och få oss att våga prata om psykisk ohälsa.

Förutom att det är väldigt roligt och fnissigt så finns det också mängder av värme och charm i den här berättelsen. Hur man gör succé på dårhus är en komisk höjdpunkt som inte följer en sedvanlig mall. En bok att tokälska helt enkelt.

Detta är den första av Emmy Abrahamsons böcker som jag läst men hon har även skrivit boken Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske och ett flertal ungdomsromaner.

Vad läser du för bok?

lsa_bo1_81385751

 

 

Anneli

 

 

 

 

 

2 reaktioner på ”Lästips: Hur man gör succé på dårhus

  1. Låter som en tokig och bra bok att bryta ner barriärerna om psykiskt hälsa! Det är ett ämne som varit tabu i många år, men de senaste åren har det pratats mer om psykologi och mental hälsa i radio och tv och tom engelska kungahuset har dragit igång diskussioner här i Storbritannien! Det visar hur långt de har kommit från dagarna med stiff upper lip! Vad bra att författaren har roat och fått dig att tänka mer på ett ämne som behöver bli mer uppmärksammat!

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.