Lästips: Stanna hos mig

Ayobami Adebayo romandebuterar med boken Stanna hos mig.

wp-image-305689399

Nigeria 1985.

Yejide och hennes man Akin träffas på universitetet. Nu har de varit gifta i fyra år och deras lycka är inte fullständig. Den skulle förstärkas av ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, gör motvilligt krävande pilgrimsvandringar. Men inget händer. Släkten är bestämd och kräver ett barn. Detta tvingar Akin att ta en andra hustru, till Yejides förtvivlan.

Yejide lägger först inte märke till kvinnan som sitter på kanten av stolen i vardagsrummet. Hon är ljus i hyn och hennes tunna läppar är täckta av blodrött läppstift. Det är inte förrän när Yejides egen släkting, hennes fars fjärde hustru, börjar tala som sanningen går upp för henne.
Den främmande kvinnan har gift sig med hennes älskade Akin. Han, som på alla andra sätt är en modern man, har tagit sig en andra hustru. Yejide blundar hårt. Men kvinnan försvinner inte. Från den stunden förvandlas hela livet till en härva av svartsjuka, svek och förtvivlan …

Det här är en helt fantastisk roman! Den tog verkligen tag i mig, fick mig att fundera och reflektera. Det är en berättelse som förstås känns väldigt fjärran för mig, men det är en desto större anledning till att läsa sådana här böcker. Det ger en inblick och ökad förståelse för hur annorlunda livet kan vara i en annan kultur.

Författaren kan verkligen det där med att formulera sig, men även konsten att bygga upp en historia. Känslor och handlingar vävs samman.

Börjar du läsa den här boken kommer du ha svårt att lägga den ifrån dig, det kan jag nästan lova. Du kommer även bli helt förtrollad av det underbara språket. När boken väl är slut kommer den ha väckt en uppsjö av olika känslor hos dig och säkert gett dig en del saker att fundera på. Detta är en spännande relationsroman vars drama sker i förgrunden av stora omvälvningar i Nigerias styre. Traditioner möter en ny tid, drömmar om demokrati och frihet.

Stanna hos mig är en omvälvande roman om relationer och deras bräcklighet, traditionernas makt och vad detta kan göra med människor.

Vad läser du för bok?

lsa_bo1_81385751

 

 

Anneli

4 reaktioner på ”Lästips: Stanna hos mig

  1. I går tipsade min läkare mig om den här boken och nu läste jag ditt inlägg. Den verkar riktigt bra, så tack, nu tog jag i alla fall och laddade ner den från Storytel.

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.