Smärta och värk

Vad är skillnaden mellan smärta och värk? Finns det någon?

Med smärta avses en skarp och vanligen utifrån orsakad intensiv pina, som går över när påverkan på det onda stället upphör.

Med värk avses en dov, molande och vanligen inifrån kommande, starkt olustbetonad pågående pina.

Skillnaden mellan smärta och värk har en nervfysiologisk förklaring.

Smärta upplevs när signaler från det skadade stället går direkt till hjärnbarken och där leder till reaktioner som syftar till att dra oss bort från den skadliga påverkan.

Värk upplevs när signalerna leds till hjärnstammen och mellanhjärnan och först i andra hand går vidare till hjärnbarken. Där får smärtan sin karaktär av molande värk, ofta i förening med känslor som skräck, ångest och uppgivenhet

Hur smärta upplevs kan bara beskrivas av den som har ont. Det finns många olika typer av smärta som alla inverkar på det dagliga livet och påverkar livskvaliteten.Konstant smärta leder till lägre livskvalitet.

Smärta kan ha många ansikten allt ifrån en svag ömhet till ett skarpt ihållande smärttillstånd. Smärtan kan komma hastigt och kallas då akut eller pågå under lång tid. Har smärtan funnits mer än sex månader räknas den som långvarig. Man behöver inte ha ont hela tiden, utan värken kan komma och gå.

Smärta och värk är ett ämne som någon gång drabbar oss alla, i större eller mindre utsträckning. En del får bara ont någon enstaka gång, på grund av saker som är ofarliga och övergående. För andra blir värken en daglig plåga man tvingas leva med, vare sig man vet orsaken till den eller ej.

wp-image-2030213970

Att drabbas av värk kan göra den mest aktiva person i princip stillasittande, och en i vanliga fall energisk person kan bli trött och irritabel. Just denna aspekt av smärta blir ofta förbisedd, att värk påverkar ens personlighet och sociala liv. Man blir tvungen att tacka nej till saker man gärna skulle ha gjort annars och kan ha svårt att hålla humöret uppe.

untitled

Även om smärtan sällan är någonting man önskar sig, kan den faktiskt bidra med någonting positivt också. Den kan hjälpa en att bli mer uppmärksam på de egna behoven, såväl de fysiska som de psykiska. Om man inte kunde känna smärta hade det varit mycket svårare att bli medveten om att kroppen blivit skadad. Det är lätt att känna sig frustrerad av värken men man får försöka att ändå se det ljusa i tillvaron. Hoppet är inte ute för att man har ont.

Det krävs en enorm styrka, envishet och tålamod för att få ro i sinnet och acceptera att man alltid kommer att ha ont. Smärtbehandlingen jag gått igenom med psykoterapeut, fysioterapeut och läkare har hjälp mig mycket med att inse att jag måste göra det som jag klarar av, utan att stressa och ”kämpa på”. Det går jättebra att dela upp saker och ting istället för att göra allt på en gång. Och blir det inte gjort alls så är det inte hela världen.

Det har varit svårt för mig att komma dit. Jag har jobbat mycket med mig själv och insett att jag måste må bra för att fungera på mina villkor. I början kändes det nästan som att jag gav upp och lät Fibromyalgin vinna. Så är inte fallet. Jag lär mig istället att samarbeta med värken, sömnlösheten, oron och ångesten som en del av hela mig.

Och äntligen kan jag tänka ”jag är inte lat!” och verkligen mena det. Jag kan bara inte göra allt som alla andra gör. Det gör inget. Jag gör saker på mitt sätt och gör det när jag kan.  Det är inget fel på mig.

Så är det.

kronisk smärta

Anneli

 

 

 

Annonser

9 reaktioner på ”Smärta och värk

 1. Vad skönt att du har börjat acceptera dina begränsningar och inte gör för mycket som då kan förvärra smärtan! Jag har ofta ryggvärk, men det är inte konstigt när jag är 180 VM lång och jobbar med små barn som når mig upp till vader eller låren! Jag försöker också finna sätt att göra smärtan lite mindre genom att sitta ner så mycket jag kan istället för att alltid böja mig ner för att ta hand om barnen!
  Fortsätt jobba på en positiv mental inställning!

  Liked by 1 person

 2. Du skriver alltid väldigt insiktsfullt och kunnigt om det här. Tack Anneli! Det kan vara både till tröst och pepp när man har sona dagar och stunder. Och nätter. Även om jag många gånger inte orkar vare sig läsa om skiten, lyssna på det eller ens umgås med mina egna tankar om det. Det kan bli för mycket då, helt enkelt. Det får inte ta över det ljuva vädret, den sköna cykelturen, umgänget med familj och vänner. Och så vidare!
  Men ibland behöver man också någon som du. Som vet hur det är och kan berätta både sakligt och peppande.
  ❤️

  Liked by 2 people

  1. Åh, tack så mycket! Så fint av dig att lämna en så fin kommentar! Jag tycker det hjälper att vi alla kan dela med oss av våra erfarenheter och vår egen historia. Det gör oss starkare om man vet att man har stöd från någon som vet hur det känns. Det är kämpigt men det finns inga starkare personer än dom med långvarig värk. Klarar man det klarar man mycket. Önskar dig en trevlig helg och hoppas solen skiner på dig!

   Liked by 1 person

 3. Vad jättebra klargörande över vad smärta är och hur det är att ha den i sitt liv. Och vad skönt att du hittat ett bra och sunt tankesätt och acceptans när det nu är som det är. Det är ju mycket bättre att jobba med och inte emot för att få ut så mycket som möjligt av livet även fast det kan vara svårt ibland 🙂

  Liked by 1 person

  1. Tack för din fina kommentar! Visst är det kämpigt men det har hjälpt mig mycket med det du skrev att jobba för och inte emot. Det är ju jättesvårt att inse att man inte kan göra allt man vill. Det krävs mycket jobb med sig själv för få den insikten. Ha en bra vecka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s