Ännu en handdisk

Igår publicerades ännu en artikel om ett boende i Halmstad som låter vårdpersonalen handdiska pottorna.

wp-image-1295319323

Det verkar vara olika regler som gäller beroende på i vilken kommun inspektionen sker.

Det är kommunerna som har ett tillsynsansvar och Socialstyrelsen vägleder kommunerna i detta arbete.

Mitt tidigare inlägg https://bookangelsite.com/2018/03/22/diska-for-hand 

handlade om ett boende i Laholms kommun som inte klarat inspektionen därför att vårdpersonal diskade pottorna för hand och det ansågs ohygieniskt och det förekom en stor risk för smittspridning.

Artikeln publicerad i Hallandsposten 9/4 handlar om ett boende i Halmstad kommun som fått sin inspektion godkänd trots att de aldrig haft någon steriliseringsmaskin.

Så båda boenden har samma svårighet med hygienen men ett av boenden får godkänt för sin dåliga hygien medan det andra får anmärkning på sin.

En anställd på boendet i Halmstad säger ” Det finns inga sätt att få pottorna rena förutom handdisk. Det måste dessutom göras i trånga handfat, där det knappt går att komma åt överallt med vatten. Det är inte alls hygieniskt. Man kan inte få det ordentligt rent.”

Är detta samma handfat som de boende tvättar sig och borstar tänderna i? undrar jag.

När boendet byggdes om år 2000 ansåg man att steriliseringsmaskiner inte behövdes och inspektörerna har alltså sedan dess hållit med.

Enligt arbetsmiljöverkets hemsida har inspektörerna en checklista med sig på varje inspektion där varje moment på listan måste vara uppfyllt för att få godkänt. En av frågorna är:

”Finns det disk- eller spoldesinfektor för att
desinfektera flergångsmaterial?” Om då svaret på den frågan är nej, borde ju inte inspektionen bli godkänd.

Enhetschefen säger ” Min uppfattning är att personalen tycker att de inarbetade rutiner vi har för städning fungerar, och att de känner sig trygga med det.”

Är det den ursäkten chefen använder sig av till inspektören och slipper därmed kostnaden för maskinerna? Att personalen känner sig trygga med städrutinen? Kommunikationen är inget vidare om chefen tror att så är läget när personalen går ut i tidningen med hur ohygieniskt det hela är.

En god hygienisk standard berör alla som finns inom vård och omsorgsverksamhet, det vill säga vård- och omsorgstagare, personal, närstående och besökare.

I hälso- och sjukvårdslagen finns ett uttalat krav på att vården ska vara av god hygienisk standard.

Exempel+på+krav+Tillgång+till+vårdhygienisk+kompetens,+samt+till+alla+övriga+nödvändiga+kompetenser

 

Kan dessa båda boenden verkligen hävda att dessa krav uppfylls? Begär vi inte högre standard för våra äldre? Vårdpersonalen måste börja säga ifrån. I deras arbetsuppgifter, rutinmässigt, ingår att diska pottor. Deras kompetens och resurser borde användas bra mycket bättre.

Anneli

Källor: arbetsmiljöverket.se och socialstyrelse.se. Hela artikeln finns att läsa i Hallandsposten (9/4) och på Hallandsposten.se

 

2 reaktioner på ”Ännu en handdisk

  1. Usch, vad ohygienisk! Konstigt att inspektionen blev godkänd! Som personal hade jag ej varit glad över den arbetsuppgiften!
    Men allt för att spara in pengar!

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.