Små noveller

Novellix är ett svenskt bokförlag som specialiserat sig på noveller.

Förlaget ger ut nyskrivna noveller i fickformat fyra gånger om året i serier om fyra. De har även gett ut noveller med särskilda teman som tyska författare och klassiker.

Novellerna jag läst är Nattsidan av Joyce Carol Oates och En utflykt av Ida Jessen.

20180330_092824

I novellen Nattsidan visar Joyce Carol Oates  prov på sin skicklighet som berättare. Nattsidan utspelar sig under slutet av 1800-talet och läsaren sugs in i en kuslig berättelse som utspelar sig i en värld av spiritism och mediala kontakter, där liv ställs mot död, förnuft mot känsla, tro mot kunskap.

Joyce Carol Oates är begåvad, och skriver med en intelligens som rör sig på flera plan, som klarar av att hålla två tankar i luften samtidigt. och med ett kort format greppar hon  berättelsen från start.

Nattsidan är en mörk berättelse om livet och döden. Riktigt bra till en början men lite snopet slut och alltför kort, jag hade hellre sett att det blivit en roman istället.

En utflykt handlar om Tove, som träffar och gifter sig med Max. Tove som kämpar med sin lilla tapetserarverkstad och med att hitta meningen med livet. Om Toves väninna Larna, som får cancer och dör. Om kärleken som lämnar och ersätts av misstro och bitterhet.

Ida Jessen har en förmåga att , på bara några sidor, träffsäkert skildra förhållande mellan människor och förklarar de starka banden individer emellan, hur de knyts, hur de bryts. Vad håller oss samman? Vad bryter oss isär?

En utflykt är en stark berättelse om förhållanden, kärlek och separation.

Två helt olika noveller, två olika skrivstilar men båda novellerna är läsvärda. Bra att läsa om man bara vill läsa något snabbt, på bussen eller i väntrummet.

Har ni läst några noveller från Novellix?

Vad läser ni nu?

lsa_bo1_81385751

 

Anneli

 

 

4 reaktioner på ”Små noveller

  1. De är så bra! Otroligt behändiga att ta med vart man vill.
    Jag har läst ett antal och en som fastnat är Speciella Omständigheter av Johan Ajvide Lindqvist. Om man gillar läskig läsning.

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.