Åtta veckor….

”Försäkringskassan har fått din begäran om omprövning av beslutet av sjukpenning daterad den 7 mars 2018. Du kommer att få ett beslut efter omprövning så snart det är möjligt. Vi räknar med att det tar sex till åtta veckor från och med dagen när din begäran kom in, men det kan ta längre tid om något behöver utredas ytterligare eller om kompletterande av intyg behövs.”

Suck.

Detta brevet kom i tisdags och är inget välkommet brev. Ytterligare en gång fördröjer Försäkringskassan mitt ärende. Ytterligare en gång måste jag vänta på min rätt till sjukpenning.

Det är väl min rätt att få sjukpenning? Efter så många arbetade år och så mycket som jag betalt i skatt genom åren ska jag väl ha rätt till sjukpenning när jag behöver det.

Det verkar inte så. Ingen verkar ha rätt till sjukpenning när man läser om alla som träder fram i media och berättar deras upplevelser och besvikelser med Försäkringskassan.

Den 22/1-18 ansökte jag om sjukpenning hos Försäkringskassan. Inte förrän in i maj månad förväntar dom sig att kunna komma med ett beslut om inga intyg eller utredningar behövs för då tar det längre tid. Jag hade, tillsammans med min rehabcoordinator, tio dagar på mig att lämna in en omprövning. På tio dagar ville dom ha alla papper och handlingar som rör min utredning. Dom behöver åtta+ veckor för att utreda. Är det inte något fel här? Och under tiden är det bara för mig att vänta. Vem behöver pengar? Inte något har dom betalt ut, utan bara förhalat och förhalat hela tiden.

roliga-bilder-jag-ar-nastan-miljonar

Jag tycker att det är hög tid för ett nytt system. Försäkringskassans krav och makt måste göras om. Det är människor som drabbas och blir utsatta. Det är människor som blir utan pengar för att man är sjuk. Det är människor som behandlas illa och misstros. Det är människor som Försäkringskassan tror fuskar sig till en ynklig sjukersättning.

Vi har hamnat i ett samhälle där ingen tar ansvar. Med myndigheter som skickar sjuka och svaga mellan sig som värsta tennisbollen. Myndigheter som inte vill ta hand om en utan slussar dig vidare till en annan myndighet som inte vill ta ansvar för dig.

”Du får kontakta arbetsförmedlingen.”

”Du får höra av dig till Försäkringskassan igen. Du kan inte vara jobbsökande och tillgänglig på arbetsmarknaden när du är sjukskriven.” Alltså kan jag inte ansöka om A-kassa.

Och så har jag en läkare som nu har givit mig arbetsträning på min ordinarie arbetsplats, men som inte vill ge mig ett friskhetsintyg för att fullt ut återgå till mina arbetsuppgifter.

Vad göra?

När ska myndigheterna sluta leka denna katt och råtta lek med mig och ge mig det jag har rätt till?

Jag ser fram emot när myndigheterna samarbetar för individens skull och gör vad som är bäst för personen. Det är väl ändå det målet vi måste ha.

Eller hur, regeringen?

Anneli

10 reaktioner på ”Åtta veckor….

 1. Känner så väl igen mig. Satt i precis den situationen för två år sedan. Och vi betalar ca 4,5 % av vår lön till en sjukförsäkring via de sociala avgifterna…..inte mycket till försäkring😕. Hoppas det går bättre för dig än det gjorde för mig. Och ha fin helg trots ”eländet”😊

  Gillad av 1 person

 2. Alla läkare i hela Sverige borde gå ihop och protestera mot att FK fullständigt skiter i deras yrkeskunskap.
  Glad Påsk!

  Gillad av 1 person

 3. Usch vilket jobbigt system! Jag hoppas någon kan tända en brasa under häcken på myndigheterna så människorna kan få hjälp när de verkligen behöver det! Det verkar vara ett system av ta och ta men aldrig ge tillbaka!

  Gillad av 1 person

 4. Grundidén med det sociala skyddsnätet är hur bra som helst att den som behöver hjälp får hjälp. Tyvärr har idén försvunnit på vägen i jakten på pengar.
  Ekorrhjulet där man jobbar sig sjuk, sjukskriver sig, stångas med FK, tvingas gå tillbaka för tidigt, sjukskriva sig, stångas… ja du fattar. Att så många hamnar i detta är helt absurt!
  Stressa, stressa, STRESSA!!!
  Till och med barnen sjukskrivs.
  Ett sjukt samhälle ger sjuka människor.
  Jag spyr!
  Hoppas du får den hjälp du har rätt till!
  Glad Påsk

  Gillad av 1 person

 5. Usch ja vad segt och orättvist det är för alldeles för många. När jag jobbade med ekonomiskt bistånd kunde de utan pengar få försörjningsstöd i väntan på FK. Det var något av det jobbigaste, att träffa dessa redan så nedsatta människorna och undersöka deras rätt till stöd. Myndighetssverige med sitt sociala skyddsnät har sina fördelar men också alldeles för stora brister.
  Hoppas du har/haft det fint under påskhelgen!

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.