Diska för hand

Den 21/3 publicerades en artikel i Hallandsposten om hur personal på ett av kommunens äldreboenden måste diska pottorna för hand.

wp-image-177237423
 

 

Ytterligare en gång kommer det fram vad det är som pågår på våra boenden.

Ordet jag tänkte på är äckligt när jag läste artikeln om att alla fyra steriliseringsmaskiner varit sönder en längre tid. Vilket innebär att det är omvårdnadspersonalen som nu diskar pottor och urinrör för hand.

rengörfallucka
(Denna bild är inte tagen ur artikeln och har inget samband med innehållet i tidningen.)

 

Enligt representanter för miljö-och hälsoskydd, som gjort en inspektion, uppfyller inte detta hygienkraven.

Artikeln fortsätter med att personalen hävdar att maskinerna varit trasiga i minst fem år! Va?! Är detta klokt! I fem år har chefer och personal riskerat hälsan hos de äldre.

Citat från artikeln:  ” Det här kan innebära risk för brukarnas hälsa. Eftersom dessa personer är äldre och oftast har nedsatt immunförsvar är de extra utsatta skriver miljökontoret i ett föreläggande till socialnämnden.”

Det verkar som att personal har detta som en rutin som nu ingår i deras arbetsuppgifter. Men vilket tänk runt hygienen. Hur är detta ok? Det finns absolut inget försvar för detta.

Personal som skrubbar och rengör pottor för att sedan bara en stund senare servera brukarna mat och uppehålla sig i köket, en ren yta, i motsats till en förorenad yta som sköljen där pottorna rengörs utgör. En av de första sakerna man får lära sig om vårdhygien är att inte gå från förorenade ytor till rena ytor. Samtidigt går personalen runt i samma arbetskläder hela arbetspasset och sprider detta.

Jovisst används säkert (förhoppningsvis!) förkläde och handskar till detta skitjobb (ursäkta uttrycket!) Men är det skydd nog mot stänk och partiklar som sprids via luften? Absolut inte! Det är äckligt och ansvariga borde skämmas. Fy skäms på er.

Avdelningschefen för kommunens äldreomsorg ”ursäktar” sig genom att säga ”För mig var det här något nytt. Det har varit många chefsbyten.”

Socialnämnden har fått till den 1 april på sig att åtgärda samtliga steriliseringsmaskiner på äldreboendet. ”Jag är inte säker på att vi klarar det till dess, men vi måste sätta igång” säger avdelningschefen.

Kanske bäst att göra slag i saken då och börja föregå med gott hygienexempel?

Usch säger jag. Usch!

Anneli

Hela artikeln finns att läsa i Hallandsposten och på Hallandsposten.se

 

 

7 reaktioner på ”Diska för hand

 1. Sverige verkar vara på nedgång. Varje dag kommer nya saker fram som man inte trodde var möjligt. Eller har jag bara varit naiv?
  En sak är säker: jag räds den dag jag blir gammal.
  Samtidigt måste man lyfta fram de personer som varje dag sliter ut sig för att försöka ge våra äldre ett så bra liv som möjligt.

  Gillad av 1 person

  1. Tror det pågått länge men både personal och brukare har fått nog nu. Det är värre än någonsin. Jag har alltid varit stolt och arbetat hårt för det jag tror är god vård men man orkar bara så mycket. Inget stöd från kommuner eller myndigheter. Det är synd om patienterna. Det är dom som drabbas. Tack för din kommentar! Ha en trevlig helg!

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.