Bemötande

Hur viktigt är bemötandet?

I fredags var jag på nervhastighetsmätning av mina händer och bemötandet jag fick lämnade mycket att önska.

Jag var nervös och orolig innan därför att jag inte visste riktigt vad som väntade. Jag har varit på en del undersökningar och utredningar genom åren och tycker att jag alltid blivit bra bemött. Men så fort jag kom in i undersökningsrummet i fredags kände jag av den dåliga stämningen.

Personen som skulle utföra mätningen stod med ryggen mot mig och läste min journal samtidigt som hon presenterade sig som hastigast. Titel och annat har jag ingen aning om. Jag blev inte lugnad på något sätt och informationen om vad som skulle hända var knapphändig och saknade allt intresse.

Är detta verkligen rätt person för jobbet? Jag har jobbat med och träffat massor av personer med dålig inställning till sitt arbete och inte varit intresserad av patienten.

Bemötandet borde vara det viktigaste i kommunikationen med patienten. Det finns med i allt vi gör. Ofta sägs att man ska vara vänlig och tillmötesgående. Men frågan är vad innebörden av ett gott bemötande är. Räcker det med att vara snäll? Räcker det med att vara korrekt och artig?

Bemötandet människor emellan lägger grunden till hur mötet kommer att fungera.

Det är viktigt att fånga upp och förstå en annan människas känslor men också att använda sig av den förståelsen i mötet med personen. Att visa förståelse gör vi genom ord och handling.  I mötet med människor gör vi alltid en avläsning av kroppsspråk och ansiktsuttryck och omedvetet för vi över våra känslor till andra genom just kroppsspråk och ansiktsuttryck.

Vi har alla erfarenhet av att bli otrevligt bemötta. Vi känner det inom oss och det påverkar vår bild av oss själva. Vi kan känna oss otrevligt bemötta även om den andre har gjort ”rätt”, till exempel svarat på våra frågor och behandlat oss artigt.

Ändå kan vi känna att den andre personen inte bryr sig om oss. Och där någonstans finns förmodligen hemligheten; det räcker inte med att vara snäll, korrekt och ha kunskaper. Det måste till en relation. Och vårt bemötande som professionella hänger samman med självbestämmande, trygghet, respekt för privatliv och personlig integritet, individanpassning och delaktighet och inte minst god kvalitet.

Ett bra bemötande handlar om att visa respekt för en annan människa.

Extra viktigt, kan jag tycka, är bemötandet med patienten. Just den patienten är en egen person med en egen historia. Det gör varje möte med en patient unikt och speciellt.

Relationen man har till tex sin läkare eller sjuksköterska är något som präglar hela ens sjukdomsbild och behandling. En öppen dialog runt sjukdomen och välbefinnande med patienten leder till större förståelse hos vårdpersonalen om patientens upplevelse och det blir lättare att tillgodose patientens behov. Genom samtal kan frågor besvaras och förhoppningsvis minskas oro. Men allt detta kan endast funka i fall bemötandet är professionellt, informativt och framförallt visat intresse för just den individen.

Här är några tips som jag tycker funkar bra och som jag själv använder mig av.

Att tänka på:

 • Ögonkontakt
 • Benämn patienten vid namn
 • Var närvarande ( Var här och nu)
 • Lyssna aktivt
 • Fråga
 • Visa empati
 • Var personlig men inte privat
 • Information ger trygghet

Det krävs träning och erfarenhet att kunna ge ett bra, professionellt bemötande särskilt när man möter patienter med olika utmaningar i form av sjukdom eller behandling.

Långt ifrån alla passar till ett jobb inom vården. Tror tyvärr att många har någon slags erfarenhet av oprofessionella, okunniga och osympatiska vårdanställda.

Men förhoppningsvis överväger alla andra positiva erfarenheter den lilla delen som är dom dåliga.

Det ska vara lärorikt, roligt och intressant att bemöta sina patienter och ett äventyr att få privilegiet att lära känna just den personen.

wp-image-1636041111.

 

.

 

Vad har ni för erfarenheter? Bra? Dåliga?

Anneli

 

12 reaktioner på ”Bemötande

 1. Vad trist att det blev ett sådant negativt besök, hoppas ändå att testerna du gick igenom får ett bra utfall 🙏🏻
  Jag har, som de flesta, både bra och dåliga erfarenheter. Men ändå mest bra. De dåliga har alltid sammanfallit med att personen ifråga varit stressad, oftast sjuksköterskor, och även om det är tråkigt kan jag förstå.
  Dina punkter skriver jag under på! Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka hur vi förväntar oss ett nästan omänskligt beteende av er som jobbar inom den tidspressade vården. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag upplever att det, mer än någonsin, är tidspressat och underbemannat och varje arbetspass är en utmaning för vårdpersonalen. Men jag känner samtidigt att man kan ge ett bra bemötande likväl som ett dåligt. Och börjar det bra med en gång slipper man oftast oroliga och uppjagade patienter. Men det är också väldigt svårt att inte visa sin stress och frustration. Tack för din kommentar!

   Gillad av 1 person

   1. Du har så rätt i att ett trevligt bemötande även kan göra själva jobbet enklare, så talar någon med erfarenhet. Hoppas det blir någon förändring på situationen inom vården, många duktiga människor som slitet på tok för hårt just nu.
    Tack själv 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Jag håller med fullständigt med alla era kommentarer, vänliga och förstående vårdpersonal betyder allt för en patient, men tyvärr är nog detta en ovanlighet nuförtiden, mycket på grund av stress, tidsbrist och personal indragningar! Jag har oftast haft bra erfarenheter men förra året var min partner inlagd på sjukhus några dagar och personalen där rullade runt datorer och knappade på datorerna hela tiden och verkade mer intresserade av skärmarna och skvallra sinsemellan istället för att komma över och prata vänligt med patienterna! Men är kanske annorlunda på sjukhus än vårdcentral? Hoppas du får en mer positiv upplevelse nästa gång!

  Gillad av 1 person

 3. Just ointresse har många gånger präglat mötet. Trots oftast ändå ett gott bemötande. Ändå har det saknats något och många gånger även det professionella i att ställa just de frågor som borde ställas, vid de få tillfällen jag besökt VCs läkare. Eftersom jag som du arbetar med bemötande i en professionell roll kanske jag har lite extra höga krav. Men jag håller med. Många tycks vara på fel plats.

  Gillad av 1 person

 4. Bemötande är A och O när man har med människor att göra, vare sig det är inom vård, service eller något annat. Har jobbat med service i hela mitt liv och har försökt ha tanken att det är personen framför mig som ”betalar” min lön och gör så att jag har ett arbete. Men tror också att många är enormt pressade idag.

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.