Familjen, hur har ni det?

Hur är det att vara närstående till en person som har en kronisk smärtsjukdom?

Jag lever med Fibromyalgi hela tiden, alltid. Men det gör också min sambo, min familj och mina vänner.

Som utomstående går det inte att föreställa sig hur det är att leva med en svår, ständig smärta och extrem trötthet och det kan vara svårt att förstå vad jag går igenom.  Den är personlig och kan inte upplevas av någon annan.

Fibromyalgi är en sjukdom som drabbar hela familjen i olika grad.

Hur är det då att leva med detta energiknippe ( långt inne finns hon fortfarande kvar!) som ständigt har ont, ständigt är trött och som aldrig sitter still?

Min sambo är väl den som påverkas mest i det vardagliga livet. För honom är livet annorlunda och det är en stor,omväldigande förändring. Han har en ängels tålamod och han anpassar sig bra efter mitt fysiska, psykiska och känslomässiga välbefinnande, som ofta ändras från dag till dag. Han hjälper mig mycket med allt det jag inte klarar själv. Men han låter mig vara självständig länge nog till att försöka själv och att jag sen ber om hjälp. Han låter mig vara mig själv och han hjälper inte till ”för mycket”. Jag måste få känna att jag fortfarande är jag. Det är kärlek. Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag uppskattar allt du gör. Jag har aldrig haft det så bra.

Samtidigt vill jag göra mycket själv. Jag vill städa när jag kan (älskar att städa, det är bra terapi), jag vill baka och laga mat när jag kan. Genom det behåller jag min självständighet och självkänsla.

Vi planerar våra lediga dagar, helger osv som vanligt efter vad vi vill göra men skulle jag känna att något inte går, så kanske vi bara behöver ändra på något litet för att anpassa.

Alla andra i familjen som står ut med mitt glömska, virriga och stundtals sluddriga jag. Det är svårt för mig att förstå hur det är för er. Jag känner att det inte är lätt för er heller.

ROCK-0027

Tack för ert tålamod, stöttning och all kärlek ni ger. Tack för att ni gör den tunga ryggsäcken, jag släpar på varje dag, lättare att bära.

Tack för att ni lyssnar, alla skratt och för att ni låter livet vara normalt.

Tack för att ni låter mig vara en fungerande människa med en kronisk smärtsjukdom.

Idag förtjänar ni ett extra stort hjärta rött-hjärta-snapchat

 

 

Till min älskling, mitt hjärta, mitt allt.

Kärlek var bara ett ord,

Tills du kom och gav det en hel mening.

imagesXBIHFECE

 

Önskar er alla en fin Alla Hjärtans Dag med mycket kärlek i alla dess former!

Anneli

4 reaktioner på ”Familjen, hur har ni det?

  1. Aww, så fint skrivet! Tack för det fina hjärtat! Du är lyckligt lottad som har så mycket kärlek och stöd från oss alla som älskar dig! ❤️❤️

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.