Medvetet närvarande

Idag var det tid för ännu ett gruppsamtal.

Tyckte att samtalet flöt på bättre än förra gången.

Det var mer fokus på hur hjärnan fungerar och sambandet med känslor, beteende och tankar. Hjärnan är väldigt komplex och jag är väldigt fascinerad av just det.

Det var en psykolog student som höll i stödsamtalet och hon var mer direkt i samtalet. Hon ställde olika frågor till var och en och sedan var det upp till oss själva att utveckla så mycket vi ville och kände för.

Jag blev presenterad för mindfulness. Har bara hört om det lite vagt innan men det är tydligen det vi kommer att arbeta utifrån, både i stödsamtalsgruppen och i våra individuella samtal med psykoterapeuten.

Mindfulness innebär att man arbetar med att vara medvetet närvarande. Vara mer i nuet och släppa taget om sådant man inte kan påverka just då. Det handlar också om acceptans , att tillåta och ge plats åt känslan.

image1

Hemläxan till nästa gång blev att notera vad jag upplever genom att följa ett sinne i taget. Vad ser jag ,vad hör jag, vilka lukter känner jag, vilka känslor har från huden, vad har jag för smak i munnen? Beskriv för mig själv vad jag upplever utan att döma vad som är bra eller dåligt.

Fick även andningsövningar: Att lära sig djup och långsam diafragma-andning.

Där finns fem nivåer. Hm, tror jag ska börja med det idag. Lägga mig på soffan och andas djupt. Med en bok kanske. Det är ju ändå läxa.

Nästa vecka tas detta upp i mitt samtal med psykoterapeuten.

Nu blir det djupandning.

mindfulness2

Anneli

10 reaktioner på ”Medvetet närvarande

  1. Önskar dig stort lycka till! Det låter enkelt och lite fånigt nästan, men mindfulness kan verkligen göra stor skillnad i det lilla.

    Gillad av 1 person

  2. Att vara medveten i stunden, att andas rätt och acceptera saker för var det är kan vara till stor hjälp. Håller tummarna för att du känner att du får något gott av detta. En av mina favoriter med mindfulness i form av avslappning är kropps-scanningar. Det brukar göra mig riktigt avslappnad. Blir lite lusten på en nu faktiskt. 😉

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.