Mormor, har du tid?

Mormor, just idag är saknaden enorm. Åh, vad jag har mycket att berätta.

wp-image-649761194

Vilken morgon att vakna till. Efter en bra natt (var bara uppe två gånger) hade jag inte varit uppe länge förrän handläggaren från Försäkringskassan ringde. ”Du får avslag på din begäran om sjukpenning därför att din aktivitetsbegränsning inte är bevisad”.

Va?! Jodå det är sant. Läkaren har i sitt utlåtande inte bevisat vad jag kan göra. Försökte förklara för handläggaren att läkaren har bedömt att jag inte kan utföra några av mina arbetsuppgifter. Och att det är bedömt att medan jag genomgår behandling kan jag inte jobba alls eftersom jag måste fokusera på det.

Nejdå, då tycker handläggaren att jag ska söka ett jobb där jag kan utföra arbetsuppgifter inom mina fysiska och psykiska begränsningar och därmed är det Arbetsförmedlingens ansvar.

Så nu mitt i allt uppror ska någon stackare på Arbetsförmedlingen försöka placera mig på en ny arbetsplats, med nya arbetsuppgifter som jag varken kan eller har erfarenhet av. Säkert varje arbetsgivares dröm.

Mormor, jag saknar dig. Kan du inte göra som du brukade? Klappa mig på kinden, torka mina tårar och säga att ”allt blir bra, min tös”. (Är det inte därför mormödrar finns?)

Quotes_54

Idag har jag (igen) dammsugit upp dammtussarna du lämnar under din byrå. Fast att du vet att jag ogillar fluff lämnar du damm där. På det enda stället i hela huset där det alltid finns damm. Det gör inget, jag städar gärna upp det och tänker på dig.

Mormor, jag saknar dig.

Min underbara, fina och stöttande familj. Tack för allt ni gör. Alla samtal, alla erbjudanden om hjälp. Fortsätt som ni gör. Ni låter mig vara mig själv. Mitt envisa ”klarar mig själv”. Jag måste få veta att jag kan klara mig, men känna att hjälpen och stödet från er finns nära.

Till helgen samlar jag energi för att, återigen, på måndag ta mig an myndigheterna.

Anneli  

(P.S Citatet överst kommer från William Spetz självbiografiska föreställning ”Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme”)

13 reaktioner på ”Mormor, har du tid?

 1. Fy så trist. Lider med dig.
  Jag har alldeles för dålig insyn i försäkringskassans arbete, förstår inte hur det jobbar. Men mest irriterad blir jag på riksdagen och regering som beslutar om lagar och ger myndigheterna förutsättningarna som styr. Det låter inte som att det är ett genomtänkt system.

  Gilla

  1. Är heller inte så insatt. Har alltid trott att man skickar in sitt läkarintyg och så löser det sig. Men tyvärr inte så. Något måste ändras. Systemet måste uppdateras. Hoppas komma i kontakt med en rehab coordinator nästa vecka som vet lite mer. Tack för din kommentar! Önskar dig en trevlig helg!

   Gillad av 1 person

 2. Vad fint av din mormor att lämna sina tecken under byrån, hon är med dig och vakar över din kamp!
  Det ordnar upp sig i slutänden, och din mormors kärlek finns vid din sida och stöttar dig så du kan orka kampen mot både sjukdom och myndigheter!
  Hoppas du får en vilsam helg! ❤️

  Gillad av 1 person

 3. Anneli! Jag lider med dig!
  Det är ett sjukt samhälle vi lever i numera. Omänskligt om man inte är frisk och rik! Särskilt sedan 2006.
  Har stött på många under mina år med AF, FK och Faserna (fasorna skulle man kunna säga) som upplevt samma som du. Själv vågade jag inte ens försöka bli sjukskriven, ta risken få Nej, ta risken bli utan ersättning och bli utelämnad åt socialbidrag. Så jag kämpade på som ”arbetslös”.
  På den tiden hade jag inget riktigt jobb att klamra mig fast vid och försöka klara. Efter att antal månaders sjukskrivning för ett knä jag inte kunde stödja på hade jag inget jobb att komma tillbaka till. Det var där det började. Och ingen man/sambo heller som kunde stötta och bidra ekonomiskt. (Har inte nån nu heller.)

  Det positiva med de åren var väl att jag hade turen bli placerad på bra ställen. Även om man på vissa kände att man var utnyttjad. Gratis arbetskraft som de fick betalt för.
  Men AF och FK jagade och pressade en i alla fall. Jo! Även FK var inblandad trots att man inte var sjukskriven!

  Tack och lov för pensioneringen för två år sedan. Men det är först nu senaste tiden jag känner att jag landat mentalt. Även om jag fortfarande har stress-värk och stela spända muskler i kroppen.

  Gilla

  1. Tack för att du delar med dig! Det svåra är att jag vill jobba och har försökt alldeles för länge med att hålla mig i arbetslivet. Tyvärr låter jag mig själv gå så långt att kroppen bara säger stopp och då kan jag verkligen inte mer. Jag inser att jag behöver ett annat jobb, men då krävs det omskolning och erfarenhet. Inte lätt det heller. Fortsätter kämpa!

   Gilla

   1. Det är verkligen Moment 22. Vart man än vänder sig så blir det bara bläää… sen är det ju åldern också. Man är ju inte 25 längre, och arbetsmarknaden slutar ju vara intresserad av en vid sådär 40 om man inte har utbildning och erfarenhet och är duktig på det man gör. Är man då inte 100% fit for fight, så…
    Vill inte ta ner dig, men du vet säkert det här lika bra som jag.
    Går det inte att bli sjukskriven på halvtid ens?

    Gillad av 1 person

   2. Jag fattar vad du menar! Har jobbat 25 år inom vården och det är allt jag kan. Mitt nuvarande jobb är administrativt men ändå stressigt och måste hjälpa till i vården ibland. Läkaren rekommenderade halvtid med nuvarande arbetsuppgifter efter behandlingen.

    Gilla

   3. Kan bara hoppas och önska att det löser sig för dig. Läkaren får väl skriva ett nytt underlag, men jag vet hur hopplöst det känns även för dom att inte FK kan lita på deras expertis.

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.