Vals och hårrullning

Underbemannat på jobbet igen….

Kom till jobbet igår morse och fick reda på att det var många i personlen som var hemma sjuka och att inga ersättare hade hittas.

Vad göra? Brukarna måste ju ha hjälp ialla fall.

Jag som inte längre ska göra omsorgsarbete kan inte bara låta bli att hjälpa så det blev så att två av oss som jobbar på kontoret fick hjälpas åt på en avdelning.

( Chefens ord: ” Jag har jobbat som sjuksköterska så jag vet precis hur det är.” Erbjöd hon sig att hjälpa till? Nej. Så snabbt dom glömmer.)

Det blev till att hjälpa brukarna med allt det som ingår i morgon arbetet samt se till att dom fick mat och medicin.

Varje brukare har sina fasta duschdagar ( fortfarande är det så att dusch erbjuds en gång per vecka på samma dag varje vecka) och igår morse var det två duschar på schemat och vi tog vars en. När min brukares dusch var klar ville hon att jag skulle rulla hennes hår.

Oj, så länge sedan det var jag gjorde det. Men blev en trevlig stund tillsammans med samtal om minnen från förr. Och rullarna blev riktigt bra.

När väl allt detta var klart så återstod mina egna arbetsuppgifter med såromläggningar, insulin, pappersarbete samt ett möte med anhöriga som var inbokat sedan tidigare.

wp-image-1752036037

Så klart att jag ville att alla skulle få den hjälp och stöd dom förtjänar vilket innebar att jag inte hann äta frukost eller knappt hann gå på toaletten.

Denna eviga stress för att hinna med. Förtjänar inte brukarna bättre än så?

Morgonen flöt på och som tur var kom eftermiddagspersonalen in tidigare för att hjälpa till med middagen så jag kunde fortsätta med mitt.

På eftermiddagen gick jag tillbaka till avdelningen för att fika och då satt brukarna och tittade på gamla avsnitt av ”Allsång på Skansen”. Där satt dom och drack kaffe och sjöng med. En av allsångerna var Evert Taubes Sjösala vals. En av männen ville dansa och tyckte det skulle vara roligt om jag gjorde honom sällskap och javisst gjorde jag det. Så trevligt det var och det märktes att även dom som tittade på underhölls.

2

I den stunden vet man att man gör något rätt. Pensionärerna mådde bra, dom var hela, rena och mätta.

Det är dessa ljuspunkterna som gör det värt det. Då är det värt all stress, alla tunga lyft och alla ”jag vet precis hur det är”.

Hade chefer och politiker jobbat en dag nära patienterna, tagit dom på toaletten, klätt på och matat hade det inte varit någon tvekan om att vården sett annorlunda ut.

När kommer den dagen?

Anneli

 

3 reaktioner på ”Vals och hårrullning

  1. Åh, så trevligt med en liten svängom! Jag minns själv hur stressigt vårdjobben kan vara, så grattis till att ni lyckades ta er igenom dagen! Jag håller med dig att vårdtagarna verkligen förtjänar mer tid från personalen, speciellt när de betalar mycket pengar för servicen! Tyvärr blir det sällan perfekta dagar för varken boende eller personal!
    Hoppas du får en avslappnad kväll!

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.