Underbara Cambridge

Mellan 2001-2013 bodde jag tillsammans min bästa väninna i Cambridge, England.

En underbar, svår, spännande och lärorik tid. Att bestämma sig för att flytta utomlands och ta steget är skrämmande och fyllt av val inför det nya.

Beslutet innebär att man lämnar allt det säkra och det man kan, sin familj, sin vardag och sitt jobb för något helt främmande.

Vår tanke var att bo i Cambridge i ett år, men för min del blev det tolv år! Min väninna bor fortfarande kvar.

Så spännande och roligt att ha den upplevelsen nu och kunna tänka tillbaka på att jag faktiskt gjort det.

Vi var helt själva och beroende av varandra den första tiden. Vi visste ingenting och fick ta reda på allt från socialförsäkringsnummer till hur man skaffar jobb till att lära känna kulturen.

Cambridge är en stad med gamla anor och främst känd för sina anrika universitet. Redan 1284 kom det äldsta universitet, Peterhouse, till. Staden är berikad med gamla byggnader och underbara grönområden med floden Cam som rinner genom staden.

Det var så roligt och intressant att lära känna denna stad och dess invånare.

Cambridge är litet, ca 159.000 invånare, men väldigt rik på mångkulturellt liv. Att det finns ca 39.000 studenter från hela världen gör sitt till och de bara 8 milen ,50 minuter med tåg, till Londons alla möjligheter är en bonus.

Att få bo, jobba och ingå i det engelska sociala nätverket är ett privilegium som jag är stolt över.

Engelskmännen är hjälpsamma och välkomnande och vi togs emot väldigt bra från första stund.

Hemlängtan blev större och större och avskeden vid flygplasten efter semestern ännu mer ledsam.

Och då kom dom svåra frågorna till mig själv ”Är det värt att vara ifrån familj? Missa allt det vardagliga? Inte se min brorsdotter växa upp och lära känna henne som jag vill?”

Jag kom fram till att det var det inte värt det och efter tolv år i Cambridge tackade jag för mig och lämnade. Så klart väldigt sorgligt det också men har aldrig ångrat mitt beslut. Mitt hjärta klappar för mina nära och kära på svensk mark hädanefter.

Vilken upplevelse att ha med mig resten av livet. En upplevelse jag delar med min bästa vän och när vi sitter på hemmet ska vi minnas alla tokigheter, knasiga människor och underbara äventyr vi haft!

5c40cc340484736078b77c9cfb76c4c7
Have nice cup of tea! Gör det extra lyxigt med en ”Queens cup of tea”!

 

Vart har livets vägar fört er?

Anneli

8 reaktioner på ”Underbara Cambridge

 1. Jag har flyttat från Mälardalen till Uppland till Norrbotten till Östergötland till Västergötland till Tyskland och hamnade tillslut i Skåne. Men min resa slutar absolut inte här, vi planerar ännu en flytt senare i år. Med släkt som tunnats ut med åren och kusiner som alla rört på sig runt hela världen, får man inspiration till att röra på sig. Att inte veta vad eller var man befinner sig nästa år, är riktigt spännande.

  Gillad av 1 person

 2. Vad kärt att du har nämt vår tid i Cambridge! Fina foton också! Kan verkligen rekommendera ett besök i den fina lilla staden, men alltid mycket folk och rörelse! Ja, det var en skrämmande och pirrig tid när vi först flyttade till England, tur vi hade varandra att hjälpa oss igenom första tiden! Skönt att veta att du är nöjd med flytten tillbaka till Sverige! Du har ju familjen där och du fann stora kärleken, så väl värt att flytta hemåt! Men jag saknar att inte bara kunna mötas upp på puben, bion eller på teatern! Men jag kommer hem 31 mars till 7 april så hoppas vi kan ses då! Livet i England är bra, men när Brexit sker vem vet vad som händer då?
  Jag har bott i Vellinge, Skövde, Cambridge och nu i Fordham! Så några olika orter för mig!
  Ha det bra ❤️

  Gillad av 1 person

 3. Att våga ta steget, att våga hoppa – det är viktigt!
  Så att man inte behöver sitta där i gungstolen sedan och tänka, varför gjorde jag inte si eller så? 😀
  Jag sade upp mig då jag var 54 år, startade eget företag.
  Modet fick jag efter en smärtsam skilsmässa som inträffade då jag var 52.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 4. Så fina bilder och fin text. Med jämna mellanrum behöver man ställa de där stora frågorna till sig själv, så att livet inte bara rullar på utan att man reflekterar över om man vill ha det som man har det. Dina bilder fick mig att vilja resa till Cambridge.

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.