Lästips: Den röda adressboken

Historien om Doris är otroligt fin, rörande och gripande.

wp-image-261606842

 

På sin tioårsdag, 1928, får Doris en adressbok av sin pappa. ” I den ska du samla dina vänner. Alla du möter genom livet. På alla spännande platser du besöker” säger pappan till henne.

Nu är Doris nittiosex år gammal och bestämmer sig för att skriva lite om sina minnen till Jenny, som blir den enda att minnas Doris.

” Det är så många namn som passerar förbi under en livstid. Har du tänkt på det, Jenny? Alla namn som kommer och går. Som river upp hjärtan och orsaker tårar. Som blir älskare eller fiender. Jag bläddrar i min adressbok ibland. Den har blivit som en karta över mitt liv. Jag ska skriva lite om den till dig. så att du, som blir den enda att minnas mig, också minns mitt liv. Ett slags testamente. Jag ger dig mina minnen. De är det finaste jag har.”

Vi får följa Doris på hennes resa genom livet. Alla människor hon möter, alla platser hon besöker, Paris, New York och Stockholm.

Boken griper tag i mig och släpper inte taget förrän på sista sidan, och knappt då.

Doris är en fantastisk människa som varit med om så mycket. Det är lätt att tycka om och känna empati med henne.

Förhållandet hon har till Jenny är vackert och fullt av respekt för varandra.

Sofia Lundberg skriver en fantastisk livshistoria. Hennes beskrivningar av samspelet mellan människor och platser är utförliga och gripande. Språket är nästan poetiskt och väldigt vackert.

Detta är en bok jag kommer att komma ihåg och tänka på länge.

Ska ni bara läsa en bok ska ni läsa Den röda adressboken.

Trevlig läsning!

Anneli

 

 

 

3 reaktioner på ”Lästips: Den röda adressboken

  1. Låter som en fin bok! Har du lånat den eller köpt den? Om du äger den kanske jag kan få låna den nästa gång vi ses! Har lagt in om semester i april så vi får se om jag blir beviljad den!
    Fortsätt ge oss goda lästips!

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.