Minnen och musik

Idag har jag tänkt på hur musik skapar minnen. Hur genom att bara höra en låt kan få en att färdas tillbaka i tid och rum.

Idag var jag fjorton år igen och på skoldiscot hördes The Loco-Motion med Kylie Minogue i högtalarna.

Kylie 

Minns hur alla (mest tjejer) stod i rad på golvet och gjorde rörelserna till texten. Har inte tänkt på detta, ja sedan skoldiscot, men idag hörde jag låten på radion och jag mindes tydligt.

Hur kan text och musik ha en sådan inverkan på oss? Är det så vi minns händelser, bra och dåliga? Genom att koppla samman händelser med musik?

Viss musik vill jag höra vid vissa tillfällen för att känna, lukta och se händelser som jag just då vill tänka på och minnas. Och en del musik vill jag helst aldrig höra igen för att slippa sammankoppla minnesbilder.

Kan inte säga att jag har EN favoritlåt eller artist. Lyssnar gärna på olika slags musik beroende på humör. Har en massa favoriter och till olika tillfällen och perioder är just den låten min favorit. Tycker det är okej att ha det så. Om jag bara hade en favoritlåt skulle det minnet till den låten vara bättre/starkare än de andra?

Till helgen ska julmusiken börja spelas och sedan spelas den till efter jul. Så många underbara jullåtar det finns. Vackra, sorgliga och upplyftande. Och varenda en har så fina minnen av fantastiska barndomsjular med familj, kärlek och skratt.

Nu är vi vuxna och skapar oss nya minnen med samma musik tillsammans med våra älskade.

dc48402d2a76cf740f8e353b424ded2f98a566ac

Vad har ni för minnen av jul/musik?

Trevlig kväll!

Anneli

10 reaktioner på ”Minnen och musik

 1. Musik och minnen hör verkligen ihop. Viss musik passar enbart tillsammans med vissa vänner, annan musik hör ihop med sammanhang.
  Som vuxen lyssnar jag allt mindre på musik. Men de senaste åren har just musikupplevelser varit avgörande punkter för förändring, sådant som påverkat livet.
  För tre somrar sedan var jag på en E-type konsert där en av hans låter mig att ta för mig mer av livet. Förra sommarens blev en Tomas Andersson Wij – konsert helt avgörande för en mycket stor förändring av livet och i somras kom en konsert av Eva Dahlgren att betyda jättemycket för min personliga utveckling. Musiken och dessa musikupplevelser är verkligen kraftfulla.

  Gilla

 2. Jag är som du, är en allätare när det gäller musik. Det beror helt på humör. Ibland lyssnar jag på viss typ av musik för att förstärka humöret jag är på, ibland för att istället försöka bli på ett annat humör.

  Däremot förstår jag mig inte ett dugg på min man, han har liksom inga känslor kring musik (?!). Han använder musik när han tränar för att få rätt mindset, och kan lyssna på musik i bilen osv och sjunga med ibland t.o.m. Men han har inga känslomässiga minnen kopplat till musik och skulle lika väl kunna leva utan. Hur kan man ens fungera på det sättet, hahaha?

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha nej det undrar jag också! Skulle inte vilja klara mig utan musik. Idag sitter ett antal patienter och lyssnar på dansbands musik. Det är så mysigt att se hur dom nynnar med. Tack för din kommentar! Trevlig 1 advents helg!

   Gillad av 1 person

 3. Ja, musik är verkligen en viktig del av livet! Jag älskar att lyssna på musik i bilen eller i badet och även när jag städar! Tror det är Mary poppins som sjöng hur mycket lättare jobbet blev när man sjöng! Vissa sånger utlöser minnen från tonårstid eller viktiga händelser i livet! När jag hör 80-90-tals musik så blir jag ung och vill dansa på discon igen, men tyvärr orkar inte kroppen hålla tempot hela vägen! Haha! Men i hjärnan förblir jag 20! Haha!
  Njut av 1:a advent!

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.