Fredag, konstiga människor och inledning på julen

fredag (1)

Äntligen fredag! Härlig känsla att sluta på fredags eftermiddagen och veta att nu är det helg!

Har haft en stressig dag på jobbet och konstig faktiskt. Har stött på en del människor som antingen uppträtt konstigt eller sagt konstiga saker. Är i och för sig inget ovanligt. Är ju omgiven av speciella personer, både personal och patienter. Det slutar aldrig förvåna mig hur många olika människor det finns. Fantastiskt egentligen hur många vi träffar på en dag och på ett ögonblicks sekund ska vi ”läsa av” den personen. Är det nån jag gillar eller inte? Men tänker också att dom tänker just detsamma om mig. Att dom tycker att det är jag som är helsnurrig!

12018917-vispa-upp-emoticon-se-stjärnor-ovanför-huvudet

 

Hur kommunicerar man med en patient som återgott till sitt modersmål och inte längre varken förstår eller kan göra sig förstådd på svenska? Och som skriker i frustration för att vi inte förstår. Kommunen tar ju inte in tolkar för att det är för dyrt och ingen av personalen pratar just det språket. Kroppsspråket är ett universellt språk och funkar för det mesta med det basala som att man visar ”äta, ”dricka ”och ”sova” . Kan ofta också se om patienten har ont och behöver smärtstillande, men hur vet vi vad patienten egentligen vill? Tycker inte det är speciellt rättvist mot våra patienter. Samhället ligger långt bakom när det gäller patienter som talar andra språk. Särskilt dom som bor på våra boenden. Finns ingen personal tillgänglig som talar språket görs heller inget för att förstå. Det tycker jag är konstigt! Vi ska ju alla ha samma rättigheter till vård och samhörighet.

Idag är det en månad till jul! Jag älskar julen. Träffa familj och vänner. Äta god mat.

Har börjat julhandla och har bara några få kvar att köpa till. Tycker om att börja i god tid och handla något speciellt till varje person.

Julkulor

I helgen inleder vi julen med julbord tillsammans med familjen. Ser väldigt mycket fram emot det!

Vad är er favoritmat på julen? Vilka traditioner har ni?

Önskar er en trevlig helg!

Anneli

3 reaktioner på ”Fredag, konstiga människor och inledning på julen

 1. Jag kan förstå vad du menar med problem med språk, har samma problem med en spansk talande 3-årig pojke som vi försöker tala om rutiner och rätt och fel på engelska, men han förstår inte mycket av vad vi försöker lära honom och han blir upprörd och pratar på i spanska! Som tur är har vi spansk talande personal som kan försöka förklara situationer för honom och vi får också använda kropps språk!
  Njut av julmaten! Ser också fram emot julen, här lyser julebelysningen i städerna redan!

  Gillad av 1 person

 2. Tänk vad hemskt att inte kunna göra sig förstådd.
  Förstår att du tycker att det är skönt när det är fredag och du kan få lite andrum, det behöver vi från vardagens stress.
  Ha en bra och mysig helg!

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.