Otrevliga människor

Ibland önskar jag bara att jag inte bekymrat mig med att gå till jobbet.

Vissa dagar blir ibland bara fel, hur man än gör.  Och dom dagarna kommer alltid när man är som tröttast , har minst tålamod och som mest ont.

Idag var inte min dag.  Idag var otrevliga människors dag.

Varje dag träffar jag och har hand om många olika människor. Det gäller att vara flexibel och anpassa efter personlighet och humör. Inte lätt men alltid värt ett försök. Jag har lätt för att prata med människor och har en ängels tålamod (på jobbet) . Försöker att alltid se det från patientens sida. ” Patienten har alltid rätt” heter det ju.

Efter mer än 20 år i vården hände det. Idag träffade jag patienten av alla patienter.(Trodde jag hade hänt för länge sen men icke).  Idag kopplades min själ nämligen ihop med x.  Hm, har den människan någonsin, någon gång varit vänlig mot någon? Och i så fall när? X var otrevlig från första stund och ifrågasatte allt x kunde komma på. Taggarna utåt.

Jag försökte verkligen att vara tillmötesgående och tålmodig och tänka på situationen omvänt, upp och ner, hit och dit för att försöka förstå var x kom ifrån och hur vi skulle kunna mötas någonstans på en rimlig nivå. Gick inte!

stressadochirriterad

Nästan hela min förmiddag gick åt att försöka uppfylla (orimliga) krav åt en patient! Ibland brukar det funka med ombyte av personal i sådana situationer men det var inte möjligt idag. Ändå har jag i bakhuvudet att tänka på patienten och patienten har alltid rätt.

Men har patienten alltid rätt? Javisst har vi alla 100% rätt att bestämma över oss själva, vår vård, vår medicinering och allt annat i livet. Men ligger man på en sjukavdelning ligger man där av en anledning. För att man behöver professionell hjälp med personal som har erfarenhet och kunskap om ditt tillstånd. Råd och stöttning i hur du ska hantera din sjukdom/ olycka/ rehabilitering osv. Det är väldigt svårt och utmanande att träffa på patienter som inte litar på den medicinska bedömningen som görs. Och i dom allra flesta fall kommer alla i samråd tillsammans med patienten överens om en genomförandeplan för fortsatt behandling med patienten i centrum. Mycket sällan jag träffar patienter som helt motsätter sig läkares och vårdpersonals rekommendationer.

Så svårt det då är att bara se på när patienten har ont, är obekväm eller vägrar att äta eller dricka i protest. Det gåt emot allt jag tror på. Vi är där för att hjälpa.

Men x hade bestämt sig för att idag skulle x inte ha någon som helst hjälp trots att jag uppenbarligen såg att det var välbehövligt. Det är inte det att x avstod hjälpen, det är sättet. Hur x behandlade och nästan mobbade personalen för att visa att vi har fel.

Och sen kom systern på besök………Tusen gånger värre.

untitled
(Detta är bara en dålig dag av miljontals bra dagar. Imorgon går jag till jobbet igen med ett leende).

 

Då tog mitt långt, hårt prövade tålamod slut och jag var tvungen att säga ifrån. Jag var tvungen att tala om att det går inte att prata till personalen hur som helst.

Någonstans måste gränsen för vad man tål gå. Idag hittade jag min gräns.

Men vem vet, jag kanske inte alls hade reagerat som jag gjorde idag om jag kommit utvilad till jobbet imorse. Jobbade sent igår kväll, kom hem 22.20 och gick upp igen kl. 5.

Då är man inte precis pigg och utvilad och tålamodet är inte på topp.

Nu ska jag ge mig in i böckernas värld och glömma verkligheten ett tag!

Trevlig kväll!

Anneli

2016101019122642730_sbig

4 reaktioner på ”Otrevliga människor

  1. Usch, låter som en otrevlig erfarenhet! Tur att du är lite äldre och har många års erfarenhet att hantera jobbiga och utmanande situationer, om du hade varit helt ny inom vården och blev behandlad på detta sätt av en patient, hade du nog gått hem gråtande och gett upp på vården! Jag hoppas du vaknar utvilad och redo att ta hand om denna utmanande patient imorgon!
    Stå på dig, jag vet att du kan göra ett superbra jobb även när du bara vill springa ut ur byggnaden skrikandes!

    Gillad av 1 person

  2. Näj fy så jobbigt. Det finns ju människor som bara spyr ut sin galla över andra. Jag tycker det var tufft av dig att säga ifrån. Någon måtta får det allt lov att vara.
    Trevlig helg!

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.