Min Miss Fibro

Varför har jag fått Fibromyalgi? Vad är orsaken?

Det finns säkert inte bara en anledning till det, utan flera. Forsking visar på ärftlighet, trauma och på en onormal bearbetning av smärtsignalerna, orsakad av en störning i centrala nervsystemet samt i kroppens reglering av olika hormoner.

Jag har haft sjukdomen i många år, utan att egentligen veta vad det var. Fått olika diagnoser hos olika läkare.

När jag, 2013, blev diagnostiserad var det som att allt föll på plats och det var en lättnad att äntligen kunna sätta ett namn på besvären. Men det blev en början till att lära känna min sjukdom, vad det innebär och framför allt anpassa mitt liv.

Jag har alltid ont i mina muskler. Ibland mer, ibland mindre men jag är aldrig helt smärtfri.  Smärtupplevelsen hos en fibromyalgiker orsakas av att hjärnan har blivit smärtöverkänslig. Och detta leder till sömnsvårigheter. Vaknar ofta på natten därför att jag har ont och är obekväm. Går upp ett tag, går några rundor eller sätter mig i soffan. Sen tillbaka till sängen för att snart gå upp igen. Så har jag hållit på så länge jag kan minnas. Vaknar på morgonen stel och öm. Måste gå upp i god tid (särskilt när jag börjar kl.7) för att kroppen ska komma igång. Tar jag det lugnt och inte stressar brukar det funka bra med en timme innan jag ska köra till jobbet.

Inte nog att allt detta orsakar trötthet och utmattning, det finns ju även koncentrationssvårigheter, glömska, försämrat närminne, svårigheter att komma ihåg ord, ångest och den irriterade huden (Åh detta ständiga kliande!) att ta hänsyn till. Det är ett evigt kämpande som aldrig tar slut. Och dessa är inga symtom på Fibromyalgi, det ÄR Fibromyalgi. 20156210312542101102479_sbig

Sen efter en dålig natt, ibland hemsk, ska jag till ett jobb med mycket liv och rörelse. Mycket folk och mycket som händer på en gång. Många som vill ha hjälp och assistans. Telefonen som ständigt ringer om förfrågningar, information och meddelanden. Tar all min energi att koncentrera mig på det jag gör. Förr behövde jag aldrig skriva lappar och listor på tex blodtryck och blodsocker. Det kom jag ihåg i huvudet. Nu skriver jag ett block om dagen med påminnelser och uppgifter i olika färger, baserade på prioritet.

Jag har ett jobb jag trivs med och som jag vill göra, men med en kropp som inte samarbetar är det väldigt svårt att få dom två att gå ihop.

Det är det med att inte kunna när jag vill. Att behöva be om hjälp när jag inte kan själv. Att få omgivningen att förstå att jag är inte lat, att jag inte försöker.

Idag har dagen gått till vila och återhämtning efter helgen och inför två arbetsdagar till.

Till helgen blir det party! Då firar vi ju Far och det ser jag fram emot. Har planerat och organiserat med mina färgpennor så nu är allt klart.

Nu blir det bokläsning och Geisha i soffan.

Trevlig kväll

Anneli

7 reaktioner på ”Min Miss Fibro

  1. Svårt för oss andra att förstå hur du känner dig! Smärta lever vi alla med i olika grader och olika tillfällen, men måste vara hemskt att alltid ha ont! Och brist på sömn måste vara fruktansvärt, vet själv hur groggig jag känner mig om jag ej får nog sömn!
    Sköt om dig

    Gillad av 1 person

  2. Har en person med samma diagnos i min närhet och det är verkligen tufft, rent fysiskt men även psykiskt – inte minst när det kommer till andra människors åsikter om åkomman i fråga. Det hjälper ju inte. Hoppas du får mycket förståelse, för det känns viktigt. Ta hand om dig 😊

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.