Matvanor, matlåda och lästips

Idag har jag en ledig dag. Har passat på att pyssla lite hemma och förbereda mig för en helg med jobb.

Jag har svårt att veta vad för mat jag ska ha med till jobbet. För det första vet jag aldrig när/om jag har tid att äta. Och för det andra, skulle jag ha tid att stanna upp och ta rast hur mycket hinner jag med i matväg?

20171102_161646

Alla år av stress för att hinna med alla patienters behov har satt sina spår. Tror att alla som jobbar inom vården säger samma sak. (Säkert många andra yrkeskategorier som också har det stressigt). I värsta fall har det varit så att jag inte ätit eller druckit alls på hela arbetspasset. Men oftast hinner vi med en snabb fika på morgonen när alla morgonrutiner är klara. Men det är ju inte så att jag hinner förbereda och äta, utan maten måste vara färdig. Har med mig en matlåda med macka, yoghurt och frukt.( Kan inte äta frukost tidigt på morgonen och därför äter jag aldrig hemma när jag börjar kl. 7).

Sen blir det inte så att jag äter mer på hela arbetspasset. Även om jag hinner ta rast så är jag inte hungrig då efter att ha ätit frukost. Det blir en ond cirkel som är svår att bryta.

Jobbar jag kväll äter jag oftast bara frukost hemma innan jag ger mig iväg. Då tar jag med matlåda med lagad mat som ibland hinns med att äta. Finns tiden så tar jag rast ganska tidigt in på passet eftersom den måste tas innan dagpersonalen går hem kl. 16.

Sen blir det ju inte mer tillfällen innan jag slutar kl. 21.30. Då kommer jag hem jättehungrig och äter sent. Det är absolut inga bra matvanor.

Det kommer väl en dag när någon chef vaknar upp och tycker att även vårdpersonalen förtjänar att tas om hand eller kanske ännu bättre bli fler personal så att alla hinner med att äta, dricka, gå på toan i lugn och ro och TA RAST.

Så nu är matlådan packad och klar för morgondagens utmaningar.

imagesI859QU9V

Böckerna har en rykande åtgång nu i mörkret. Jag läser alltid, men ändå känns det som jag läser mer vissa säsonger. Gör ni också det?

Boktipset denna gång är Sheila O ‘Flanagans Familjehemligheter.

20171102_112757

Den handlar om Steffie som tillsammans med sina syskon ordnar en överraskningsfest till deras föräldrars bröllopsdag. Men det visar sig att det blir en helg som förändrar Steffie’s och familjens liv. Mamman bestämmer sig för att avslöja en hemlighet hon burit på i fyrtio år. Är Steffie redo att möta sanningen? Rekommenderas!

Jag har läst Sheilas böcker i många år och är en av dom författarna jag alltid väntar på ska komma med nya böcker. Hon skriver påhittigt och trovärdigt och hon har en förmåga att hålla läsaren kvar till allra sista sidan. Berättelserna har alltid en twist och händelsen vänder. Det är det som gör Sheila så speciell!

Trevlig läskväll!

Anneli

2016101019122642730_sbig

3 reaktioner på ”Matvanor, matlåda och lästips

 1. Usch vad tråkigt att du ej har tid att ta rast och sitta ner och äta! Stressiga jobb som omvårdnad är speciellt viktigt att försöka stanna upp då och då och kunna andas ut och ta hand om sig själv! Försök äta när du kan, om du svimmar av hunger så lider inte bara du utan också vårdtagarna och resten av personalen!
  Tack för boktipset, ser spännande ut!

  Gillad av 1 person

 2. Halloj! Gaah, jag blir så arg på det där med stressen inom vården. Det var många år sedan jag arbetade inom vården, som vårdbiträde, men jag kommer fortfarande ihåg. Blev dessutom påmind fram tills för ett år sedan då min äldsta son arbetade inom hemtjänsten ett par år. Dock hann han oftast med att äta men han arbetade ofta över om det kom ett larm som drog över tiden etc. Dilemmat är ju att det är människor man arbetar med, så det är ju inte bara att ”stämpla ut”.
  Men är det inte konstigt att det inte händer något på den här fronten? Vad gör kommunal? Nä jag skall inte ”gå igång” på det här nu =D
  Tack för boktips och trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar! Tror att alla står ut eftersom man gör allt för dom man vårdar och tror det ingår i jobbet. Jag tillhör vårdförbundet och dom kan tyvärr inte hjälpa till så som man önskar.
   Trevlig helg!
   Anneli

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.