Vem har rätten att bestämma över andra?

Vad ger oss rätten att bestämma hur andra ska ha det, vad dom tycker om eller vad dom vill?

Dessa är frågor som är ständigt aktuella inom mitt yrke, vården.

Varje dag, i varje moment, fattar personal beslut för de boende. Vad dom ska ha på sig, vad som ska ätas till frukost och middag.

I vilken del av yrket kommer detta att äldre inte kan svara för sig själv eller inte vet hur dom vill ha det? Att efter ha levt i x antal år så antas det att man inte vet vad man vill ha till frukost?! Och måste ha en personal som talar om det  för en. ”Nej du kan inte få ägg till frukost idag. Det serveras ju bara på onsdagar och lördagar” fick jag höra så sent som imorse. Va?! Tänk om någon talat om för dig att idag får du inte äta yoghurt för det äter man bara på vissa dagar.

Har vi verkligen inte kommit längre? Det gör mig så sorgen att höra detta. Och det är de boendes HEM, det är vi som är gäster där. Kommer du hem till din familj/ kompis och talar om för dom vad dom måste äta den dagen? Nej, tror inte det.

Varför ska de boende anpassa sig efter personalens viljor och tycke? Och saken är ju den att olika personal på olika pass har olika tycke och åsikter om vad dom gamla vill! Det är väl vi som ska anpassa oss till deras personligheter, rutiner, klädstil ,intressen och matvanor.  Följer alla detta och lär sig anpassa och kompromissa kommer det att bli mycket bättre. Men efter det jag hörde idag verkar det som det är en lång uppförsbacke……..

Ta ett djupt andetag och börja klättra för ge upp det gör jag inte!

images-1

Anneli

(Ps det är långt ifrån alla som har detta tänkande men tillräckligt många för att reagera på det.)

4 reaktioner på ”Vem har rätten att bestämma över andra?

  1. Som ung jobbade jag extra under flera år inom hemtjänsten. Känner verkligen igen diskussionen från den tiden. Det fast anställda var jätteirriterade på oss som jobbade extra som brydde oss ”för mycket” om de boende. De anställda kämpade för sina rättighet, sin integritet mm. Utvecklingen tycks gå väldigt långsamt fram.

    Gillad av 1 person

  2. Väldigt fint skrivet! Jag håller med dig! Har själv jobbat inom äldrevården och det är rutiner rutiner som gäller och de äldre måste anpassa sig till hemmets rutiner! Tyvärr har nog dessa problem mycket att göra med personalbrist och indragningar! Tänk om varje boende kunde ha egen personal som bara kunde vara där för att hjälpa och göra livet lättare för de äldre! Man kan väl drömma!!

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.