Tankar om det sociala nätverkets betydelse

Vad är det som avgör vilket socialt nätverk vi får? Är det vi själva eller ödet som bestämmer vem/vilka vi kopplas ihop med?

Kom att tänka på hur många människor som kommit och gått i mitt liv. Varför blir vissa kvar och vissa försvinner? Det är ju så klart ömsesidigt att båda sidor jobbar på att uppehålla relationen oavsett vilken relation det rör sig om.

Och ändå är det så att vissa som man bara träffat en gång kan man minnas resten av livet och människor som man tex gått i skolan med eller vuxit upp med minns man inte alls så klart.

Men det är inte bara vilka vi har en relation till som är viktigt utan också vår position i den relationen, nätverket.

Vi ingår ju inte bara i ett nätverk,i en grupp, utan flera. Relationerna med familj och vänner ser annorlunda ut än den du har till arbetskamrater eller dina grannar. Vi är alla sammanlänkade i olika nätverk som ger oss välbefinnande och bekräftelse. Vi har nog alla olika roller beroende på vilket nätverk det rör sig om. Vi formas av våra nätverk men är även med och formar dem.

Jag är väldigt noga med att skilja på mina olika roller med familj och tex arbetskamrater. Är privat av mig och delar inte gärna med mig av mitt privata på jobbet. Blir jag tillfrågad så svarar jag ju så klart på det men kan gärna sen flyta ut till något annat. Sen på andra hållet är det ju arbetskamrater som inte kan prata nog om allt som händer och pågår med dom. Där räcker ju knappt arbetstiden till. Det är helt olika roller som vi alla hittar och formar i våra respektive nätverk.

Utan vårt sociala nätverk skulle vi inte vara där vi är eller dem vi är.

I samband med dessa tankar har jag ett lästips. 20171028_203356

En fascinerande bok om personlighetstyper. Är du röd, gul, grön eller blå? (Jag är gul, tror jag…)

Ta reda på det i denna bok och bli medveten om just din personlighet.

Trevlig läsning!

Anneli

normal-l-carlberg

 

4 reaktioner på ”Tankar om det sociala nätverkets betydelse

  1. Vilka intressanta tankar! Var på träning med jobb i fredags eftermiddag och vi pratade just om professionella och personliga förhållanden, inom vår jobb roll och hur vi undviker att bli alltför personligt engagerad med våra klienter, det är våra familjer vi jobbar för! Jag har några vänskaper som jag försöker hålla fast vid, vänner är mycket viktigt för mig! Eftersom jag bor i England kan det vara svårt att hålla kontakten, men vi har ju det sociala nätverket på datan nu för tiden, även om jag än har undvikt Facebook och Twitter! Min äldsta vänskap är 40 år gammal och även om vi ej pratas vi ofta så försöker vi mötas upp när jag kommer till Sverige på semester! Jag är stolt över att jag lyckas hålla fast vid mina nära vänner trots avståndet mellan oss! Jag har i England låtit arbetsrelationer gå över till vänskap, och undgås med några av dem på min fritid! Igår tog jag två kolleger med mig till Ikea i England och introducerade svenska köttbullar med lingonsås, gräddsås och potatis! Kan ni tänka er att i England på Ikea kan man äta köttbullar med pommes frites! Vilken skandal!!
    Ha en bra dag!

    Gillad av 1 person

  2. Verkligen intressant och något jag ofta tänker på. Även det där med folk som kommer och går. Man speglar sig ju i andra människor så jag tänker att de man omger sig med är de man behöver just nu. Sen kan relationer omvandlas till något annat, djupna eller bli mer på bekantskapsnivå eller avslutas helt. Och även om det ibland kan kännas tufft så tror jag ändå att det finns en mening med det, man behöver helt enkelt de personerna på ett annat sätt nu pga orsaker.

    Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.