Vad avgör?

20170531_120116

Inom mitt yrke i vården är döden en stor del. Vad är det som avgör att det är just jag som finns där just då, just när den människan tar sitt sista andetag?

Har jobbat i många år och följt många patienter till den sista vilan.

Varje gång är speciell, varje gång är lika unik. Det finns lika många sätt att dö på som det finns människor.

Vissa har varit sjuka länge, vissa dör hastigt och vissa har hjälpt sig själv och sett döden som en befrielse och ända vägen ut. Vissa är unga och en del gamla.

Somliga dör i väntan på anhöriga, en del väntar tills den anhöriga har kommit.

Alla har nog sitt eget sätt att hantera döden. För mig är det en del av mitt jobb, måste ha nog med distans att inse det, men det betyder inte att döden inte påverkar. Tvärtom. Jag blir fortfarande väldigt påverkad och känslomässig när det inträffar. Men jag vill ha det så, jag vill kunna känna för det förlorade livet.

Det kan vara en patient jag känt ett tag eller precis träffat. Eller kanske inte har hunnit träffa alls innan döden. Det är lika sorgligt varje gång.

Respekten för människan måste finnas där. Respekten för hur man gör dom iordning, varje detalj är viktig. Hur ville dom ha sitt hår? Vilka kläder vill personen ha på sig? Finns några andra önskemål? Det är vårdpersonalens uppgift att uppfylla familjens önskningar . Mina egna åsikter eller preferenser spelar ingen roll.

En sak som jag alltid har gjort är att öppna ett fönster för att själen ska hitta ut, få frihet. Jag intalar mig att det underlättar på något sätt.

Hur anhöriga och familj reagerar är helt olika. Vissa reagerar direkt med att gråta ut sin sorg och andra är mer tillbakadragna. Alla reaktioner, alla sätt att få utlopp på är normala.

Det är vårt jobb att finnas där för anhöriga i deras svåra situation. Att lyssna, trösta, hjälpa och krama. Även den sista vilan ska vara ett fint minne att komma ihåg.

Jag ser det som en ära och ett privilegium att bli den som tar hand om just den människan i deras sista stund, när dom tar sitt sista andetag. Att just våra själar kopplas ihop.

Anneli

3 reaktioner på ”Vad avgör?

 1. Vad fint och värdigt skrivet om döden och hur viktigt det är för vårdpersonal att finnas där för den döende och deras anhöriga! Ingen borde dö ensam och att vara den som får hålla människans hand när de går bort är verkligen viktigt och meningsfullt! Hoppas allt ordnar sig med jobbletandet!

  Gillad av 1 person

 2. Vilket fantastiskt fint inlägg. Och ett sådant oerhört viktigt inlägg!
  Att dö måste få ske på den döendes egna villkor, önskningar måste respekteras efter döden inträffat.
  Ibland känns det som vi människor håller på att glömma bort storheten i både födelse och död, det ska gå fort/gömmas undan/sparas resurser. En olycklig utveckling, minst sagt, därför behövs ditt perspektiv extra mycket. Hoppas din text når en större läsekrets, för det skulle behövas.
  Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.